The Hague Road Runners

Zes vragen aan Tim Baas

Tim derde in Fregenal de la Sierra, Extremadura

Tim Baas (38) uit de groep van Remon de Klerk behaalt de ene prijs na de andere. Zo werd hij op 15 juni 2019 eerste bij de 10 km Lions Rottemerenloop en ging hij op 30 juni voor zilver bij de 5 km Molenloop van Sparta. En op 15 september werd hij derde in de leeftijdscategorie 35-39 bij de 6,5 km in het Spaanse Fregenal de la Sierra (regio Extremadura), met als gevolg een plek op het podium en met een beker terug in het vliegtuig naar Amsterdam. Hoog tijd voor een paar vragen aan Tim!

Hoe lang loop je al hard? En klopt het dat je nog niet zo lang lid bent van HRR?
Ik ben begonnen met hardlopen in 2004 in mijn toenmalige studiestad Groningen, ter voorbereiding op de 4 mijl van Groningen. Die was zeer populair onder studenten. In juni 2016 ben ik lid geworden van HRR.

Hoe doe je dat, zulke mooie prestaties leveren?
Gericht en goed trainen, bereid zijn om te leren, veel liefde voor het hardlopen, de drang om me te verbeteren en te ontwikkelen, blijven ontdekken waar mijn talenten liggen. En rust…

Aan welke wedstrijd heb jij de allermooiste herinneringen?
Aan de marathon van Antwerpen in 2018. Ik was superfit. Mijn doel was onder de 3 uur. Dat lukte met een mooi PR van 2:53:53. De opbouw van de race was perfect, ik bleef versnellen (eerste helft in 1:28:37) en liep hem progressief. Super dat die dag alles op zijn plek viel na een lange voorbereiding van hard trainen.
Andere mooie herinneringen: hardloopstages op hoogte in Iten (Kenia 2018) bij Lornah Kiplagat en recent in september in Andalusië met trainingen van Sandra Schenkel, een voormalig Belgisch kampioene op de 1500 meter (met o.a. die loop in Fregenal).

Tim op hardloopstage in Andalusië

Wat is je volgende hardloopdoel?
Met een aantal lopers uit de groep zijn we nu in training voor de marathon van Amsterdam (20 oktober).

Zag ik jou nu ook op de foto van de assistent-trainers in spé staan?
Vorig jaar heb ik Frans Perdijk en Eric Walther geassisteerd bij de CPC-trainingen. Dat vond ik erg leuk om te doen: vertellen over je passie, tips doorgeven en de deelnemers een beetje begeleiden in aanloop naar de CPC. Om me verder te ontwikkelen ga ik de cursus assistent-trainer volgen (start 12 oktober, 4 keer).

Heb je naast hardlopen nog andere hobby’s?
Naast een hardloopjunkie ben ik ook een nieuwsjunkie. Het nieuws volg ik op de voet via de krant (het liefst de papieren versie), dikke boeken met beschouwingen, Twitter en podcasts (sinds kort ontdekt, zeer verslavend om de vele mooie verhalen en beschouwingen te beluisteren). Er zijn trouwens ook goede hardlooppodcasts.

(lh)

Alle foto’s: Fernand Cools