Hague Road Runners

Yoga voor hardlopers: “You’ll feel it where you need it”

Susanne Hommelberg heeft de yoga-docenten Maja en Marjolein geïnterviewd en bij Maja een yogales gevolgd.

Voordat ik HRR-yoga-docenten Maja en Marjolein interview, doe ik eerst mee aan de les die deze week door Maja verzorgd wordt. En al tijdens de les voel ik dat Maja’s mantra: “You’ll feel it where you need it” voor mij betekent dat ik het op vele plaatsen nodig heb. De dagen na de les heb ik een lichte buikspierpijn. De les is voor mij zeker voor herhaling vatbaar.

Na de les is er gelegenheid om nog even thee te drinken en terwijl de deelnemers met elkaar het nieuwe kantinemeubilair weer netjes terugzetten komen de trailrunners ook binnen.

Wat begon als één van de acties van de Haagse Ooievaar Runners, lijkt ondertussen uitgegroeid tot een nieuw vast aanbod van HRR: yoga voor hardlopers. Maja komt na de les bij me zitten en Marjolein halen we er telefonisch bij. Marjolein is al sinds 2013 lid van HRR. Zij had al eens bij een andere vereniging gelopen. Toen ze een vriend tegenkwam die lid is van HRR realiseerde ze zich, dat ze weer wilde hardlopen. Maja is geen lid, maar een collega van Marjolein. Beide yoga-instructeurs zijn gediplomeerd instructeur, niet alleen van yoga, maar ook van aerobics.

Hoe zijn jullie bij yoga terecht gekomen?

Maja gaf tijdens haar studie als bijbaantje aerobicslessen. Dat is ongeveer 25 jaar geleden. Ze wilde graag meer, en toen haar sportschool yogales ging geven is ze met de groep aerobicsinstructeurs de cursus gaan volgen bij Tonnie Goes in Montfoort. Marjolein heeft deze zelfde opleiding in 2015, ruim 10 jaar na Maja gevolgd. Ook zij was eerst aerobicsinstructeur.

Op mijn vraag wat yoga zo aantrekkelijk voor ze maakt, vertelt Maja dat het meer is dan het uurtje yoga. Het gaat ook over leefstijl, gezond eten, balans tussen inspanning en ontspanning. Het is een hele functionele training, stretchen en mobiliteit trainen vindt ze fijn. Maja doet ook steps, krachttraining en moderne dans. Met yoga voel je dat je soepel blijft. Marjolein is fanatiek aerobic-beoefenaar: “Ik was gewend om tijdens het sporten een zware inspanning te leveren. Bij Yoga leer je ontspanningstechnieken. Dit was een hele nieuwe ervaring voor mij”. Toen haar favoriete aerobics instructeur haar wist te verleiden om een keer een yogales te volgen, was ze verkocht. Ik was halverwege de twintig toen ik voor het eerst een yogales volgde. Mijn interesse was aangewakkerd en toen er een tweede les bijkwam op het rooster, bezocht ik ook deze les. Ik merkte dat ik er steeds beter in werd. Ook ontdekte ik dat het een aangename afwisseling was op mijn cardio- en krachttrainingen. Net zoals bij hardlopen, komen er bij meditatie ook hormonen vrij in je lichaam waardoor je een geluksgevoel ervaart. Terwijl Marjolein zit te praten, denk ik dat een geluidsopname haar veel beter tot haar recht zou doen komen dan dit artikel: haar enthousiasme spat uit de telefoon.

Waarom is het juist voor hardlopers goed om ook yoga te doen?

Maja werkt als personal trainer regelmatig met mensen die herstellen van een blessure. Ze vertelt dat yoga heel goed is om de conditie en de lengte en de doorbloeding van je spieren goed te houden en de mobiliteit in de gewrichten te bevorderen. Hardlopen is een vrij eenzijdige sport, waar je spieren strammer van worden. De yogales wordt dan ook aangepast op hardlopers: er wordt gezocht naar complementaire oefeningen voor spieren die bij hardlopen minder aan bod komen, zoals bijvoorbeeld de schouders. Daarnaast wordt er flink gewerkt aan versterken van dat wat voor hardlopen belangrijk is zoals balans, heup en hamstrings. Marjolein vult haar aan: er zijn vijf grondmotorische eigenschappen waarop die je kunt trainen, dit zijn de vijf cluks: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Met yoga train je specifiek je lenigheid. Een van de voordelen van lenigheid is dat je minder kans op blessures hebt. Dit zorgt voor blessurepreventie. En door dit allemaal op blote voeten te doen train je ook nog extra je enkels.

De lopers die inmiddels weer naar huis gaan, doen dat met een voldaan gevoel. Rutger geeft aan dat hij het erg leuk vond en Mirjam zegt “Het was heerlijk, ik kan dit iedereen aanbevelen!” De groep bestond vanavond uit 12 mensen. Er is een kleine groep die er wekelijks is en vaak komen ook andere hardlopers een keer kijken of het iets voor hen is. Er kunnen maximaal 21 mensen deelnemen aan een les. Bij mooi weer wordt de les buiten in het gras gegeven.

Maja geeft als uitsmijter mee, dat de lessen voor haar steeds als een warm bad voelen. Iedereen helpt bij het klaarzetten en opruimen van de ruimte en je merkt dat mensen elkaar kennen.

Ook een keer meedoen?

Wil je ook een keer een les meedoen, dan kun je dit formulier invullen. Je ontvangt bij het invullen van het formulier al veel informatie en je wordt door Marco van Dam toegevoegd aan de besloten yoga-whatsapp-groep. Marco heeft de yoga-actie destijds als sponsoractie voor de Haagse Ooievaar Runners bedacht en doet nu nog steeds de coördinatie.