Hague Road Runners

Voedingstips van diëtiste

Voedingstips van diëtiste Henriëtte Waalewijn

Zoals beloofd in het vorige nummer zal ik zo nu en dan voedingstips geven. Die lees je hieronder! Wil je een persoonlijk voedingsadvies? Je kunt hiervoor intekenen op het papier op het prikbord in de kantine. Het volgende voedingsadvies/biameting is op 30 oktober.

1) Doe meer met peulvruchten. Dit zijn witte of bruine bonen, linzen, kidneybonen, limabonen enz.
Ze zijn voedzaam en bevatten vitaminen en mineralen. In combinatie met granen is het zelfs een hoogwaardig eiwit zodat je vlees ermee kunt vervangen. Verwerk ze in salades, voeg ze toe aan wrapvulling of een chiligerecht. Goedkoop, makkelijk en goed voor het milieu.

2) Eieren zijn gezond en voedzaam. Bij de meeste mensen is er geen invloed op het bloedcholesterol. In de dooier zitten belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, B1 en B12. Ook dit eiwit is van hoge biologische waarde, d.w.z. eiwit dat lijkt op ons eigen lichaamseiwit en ten volle benut kan worden. Het advies is 2 à 3 eieren per week (4 à 5 eieren voor vegetariërs).

3) Drink geen suikercalorieën oftewel lege calorieën (wel energie en geen voedingsstoffen).
Suikerhoudende drank is het meest dikmakende dat je maar kunt binnenkrijgen. Dat komt doordat vloeibare suikercalorieën niet door de hersenen op dezelfde manier worden geregistreerd als calorieën uit vast voedsel. Er is een sterk verband tussen suikerhoudende dranken en obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziektes en allerlei andere gezondheidsproblemen. Vruchtendranken zijn bijna net zo slecht zijn als frisdrank. Sportdranken leveren veel energie en weinig waardevolle nutriënten.

Henriëtte Waalewijn
Zie ook: Persoonlijk voedingsadvies: een kleine investering in jezelf!

Foto Henriëtte: Gerard Wessel