Na een maand ‘intelligente lockdown’ is bijna de helft van de Nederlanders aangekomen. De belangrijkste oorzaak: mensen snoepen meer. Dit blijkt een consumentenonderzoek uit april van cursusinstituut onderzoek Happy Weight. Diëtiste Henriëtte Waalewijn geeft tips om je gewicht in balans te houden, die ook voor Road Runners nuttig kunnen zijn. En moet je nu wel of niet extra vitamines nemen?
Ruim 400 mensen vulden de online enquête van Happy Weight in. Vooral bij mannen is het gewicht toegenomen gedurende de lockdownperiode. Maar liefst één op de drie mannen is in een maand tijd één tot drie kilo aangekomen. In totaal is 49% van de mannen aangekomen en 40% van de vrouwen. Ruim één op de vijf Nederlanders geeft toe meer zoetigheid als koek en snoep te eten. Een iets lager percentage neemt extra hartige snacks als worst en kaas. Ruim tien procent eet meer bij het ontbijt, lunch en diner. De helft van alle Nederlanders is sinds de lockdown bovendien minder gaan bewegen.
Veel mensen maken het gezellig in huis en helaas wordt gezelligheid vooral geassocieerd met veel eten en ongezonde snacks. Weer andere mensen gaan veel eten om hun emoties te dempen. Vooral in gezinnen met puberkinderen wordt meer gedronken. Gemiddeld drinkt 11% van de Nederlanders nu meer alcoholhoudende dranken. In gezinnen met kinderen in de leeftijd van dertien tot en met zeventien jaar ligt dit percentage op bijna 24%.
Er zijn ook mensen die tijdens de lockdown afvallen. 7% van de mannen en 13% van de vrouwen is afgevallen. 17% van de Nederlanders is nu juist meer gaan bewegen en 10% is minder gaan eten.
Sommige mensen zien corona als signaal om gezonder te gaan leven.
Tips om je gewicht in balans te houden
Als je gezond eet en daarnaast goed slaapt en beweegt, zorg je voor een optimale weerstand. En zorg ervoor dat je niet aankomt. Waar kan je op letten om toch gezond te blijven eten?
- Probeer zoveel mogelijk je normale eetpatroon vol te houden. Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Eet je drie boterhammen met de lunch en drink je een glas melk? Doe dit thuis ook. Zorg er in ieder geval voor dat je een lunchmoment inplant. Zo ben je weg van de computer en kan je weer opladen voor de middag.
- Werk niet door tijdens de lunch. We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet. Niet alleen tijdens het maaltijdmoment, maar ook daarna.
- Eet niet meer dan je nodig hebt.
- Houd structuur in je dag.
- Ga één keer per week naar de supermarkt met een boodschappenlijstje, laat je niet verleiden extra dingen mee te nemen.
- Focus op nieuwe gezonde recepten, dat houdt eten leuk.
- Gezond eten volgens de Schijf van Vijf is altijd van belang, of je nu thuiswerkt vanwege de coronamaatregelen of niet. Beweeg je veel minder dan dat je normaal doet? Probeer dan goed te letten op de hoeveelheden die je eet. Houd je gewicht in de gaten om te kijken of je lichaam in balans is en blijft.
- Je kunt ook je huis zo inrichten dat de gezonde keuzes meer voor het grijpen liggen dan de ongezonde keuzes. Stop die zo ver mogelijk weg uit het zicht.
- En, enigszins overboden voor de atleten van de Road Runners, maar blijf bewegen, ook op een werkdag thuis.
Er bestaan geen voedingssupplementen die helpen tegen het coronavirus. Extra vitamines en andere supplementen helpen ook niet. Vitamines zijn inderdaad nodig voor een goede weerstand. Maar door via voedingssupplementen meer vitamines te nemen dan je nodig hebt krijg je geen hogere weerstand. Je bent dan niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Als je per dag 15 tot 30 minuten buiten bent en eet volgens de Schijf van Vijf heb je geen extra Vitamine D nodig.
Voor sommige groepen mensen geldt wel een advies om extra vitamine D te slikken. Kleine kinderen en vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar die weinig buiten komen, mensen met een getinte huidskleur of die buiten hun handen en gezicht bedekken en zwangere vrouwen.
Je kunt vitamine D ook voor een deel uit voeding halen. Eet dus gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten, maar niet aan olie.
Henriëtte Waalewijn, diëtiste
Bron: VoedingNu april 2020, Voedingscentrum