The Hague Road Runners

Verslag Meijendelloop

11e editie Meijendelloop betovert
350 lopers genieten van magisch Meijendel
Lopen voor water

Op de laatste zaterdag van november had natuurgebied Meijendel een ongemene gedaanteverwisseling ondergaan. Naast een uitdagend parcours van 25 kilometer over onverharde paden, heuvels en ijzel, zorgde vooral een enorme regenboog voor een imponerende ochtend.

De mooiste
De paardenstal als kleedgelegenheid, schemer bij de start en struinen over de schelpenpaden vormden als vanouds de vaste ingrediënten van misschien wel de mooiste loop van Nederland.

Afrikaanse waterprojecten
Bovendien stond de Meijendelloop, net zoals voorgaande edities, in het teken van een goed doel. De organisatie van de Meijendelloop ondersteunt samen met Dunea en Simavi maatschappelijke waterprojecten in Afrika. Van het inschrijfgeld kwam daarom per deelnemer €5,00 ten goede aan het project Lopen voor Water. Het doel hiervan is om de toegang tot schoon water in Oost-Afrikaanse landen te verbeteren.

Spekglad
Terwijl Den Haag en omstreken nog een beetje moesten ontwaken, snelden om 8.00 uur de deelnemers in een rap tempo richting de Wassenaarse Slag. Rond 5 kilometer wachtte echter al een eerste verrassing: een spekglad parcours door een dun laagje ijzel. Het gras en de bladeren aan de kant van de weg boden de juiste bescherming.

Haagse School
Via de Ganzenhoek, wat paden richting zee, en de Zeereep werden de lopers halverwege beloond met een magisch zicht op Scheveningen: een regenboog van een flinke omvang. Alsof de lopers – waaronder vele van The Hague Road Runners – terecht waren gekomen in een schilderij van de Haagse School. Een enkeling onderbrak even de wedstrijd voor een foto. Vervolgens op naar het bos vlak naast de Watertoren.

Trailgroep
De lopers van de trailgroep hadden even hun wekelijkse sessie op de zaterdag onderbroken. Op zo’n vijf kilometer van de finish moedigden ze traditiegetrouw iedereen aan. Beetje bij beetje kwam boerderij Meijendel daarna weer in zicht. Na de Waalsdorpervlakte volgde nog een laatste deel over bospaden.

Winnaars
De winst bij de heren ging naar Bram van Dongen van Haag Atletiek. Hij keerde als eerste bij bezoekerscentrum De Tapuit terug in een tijd van 1:31:16. De tweede plek was voor HRR-loper Arjan van der Plas. Haag Atletiek ging er ook met de winst vandoor bij de vrouwen. Moniek Lieshout, Olga Maas en Myriam van Roeden kwamen met zijn drieën (!) tegelijk over de finish in 1:49:43. Aafke Eshuis was de beste HRR-loper bij de vrouwen.

Bordeauxrood
Bij de inschrijving voor de Meijendelloop gold nog ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Maar niet na afloop op deze bijzondere zaterdagochtend. Voor iedere loper was er in de boerderij een bordeauxrood loopshirt (fijne kleur!) en appelgebak. Er werd nog lang na gesproken over die novemberochtend in het magische Meijendel.

Tekst: Tim Baas
Foto’s: Erik van Leeuwen