The Hague Road Runners

Verslag cursus assistent-trainer

Miranda Pronk, assistent-trainer: “Enorm veel geleerd!”

Miranda PronkTrots vertelde voorzitter Marcel Kamsteeg in zijn nieuwjaarstoespraak over de grote groep cursisten assistent-trainer, wat vertrouwen geeft voor het nieuwe decennium. De cursus, onder leiding van trainers Jan Baelde en Marco de Graaf, duurde van oktober tot en met december 2019. Veertien cursisten zijn geslaagd. Een aantal is inmiddels al actief als assistent-trainer, waaronder Miranda Pronk. Zij heeft met plezier de cursus gevolgd en blikt hieronder terug op deze weken.

“Afgelopen najaar was het eindelijk zover. Dit keer was er veel animo om de trainer te assisteren bij het geven van een training. De cursus bestond uit vier zaterdagmiddagen. Ze begonnen om 12.30 uur en duurden ongeveer tot 16.00 uur. Dat was best lang, maar nodig om de vele kennis te vergaren.

De trainers bij de HRR zijn schaars en ook ik besef dat er druk ligt bij de trainer in geval van verhindering. Het is fijn als iemand de training op een ochtend of avond kan overnemen. Dat was mijn eerste motivatie om de cursus te volgen. Bovendien vind ik het heel interessant om me te verdiepen in hardlopen. Dat is zeker gelukt!

Voor de leeuwen
Zaterdag 12 oktober ging de eerste van de vier workshops van start. Jan en Marco gaven eerst een introductie over wat we van de cursus konden verwachten. Verder vertelden ze over looptechniek die we direct in de praktijk brachten.

Eigenlijk werden we direct voor de leeuwen gegooid door een training te geven. In groepjes van vier verzorgde iedere cursist voor de groep een warming-up, loopscholing, kerntraining of een cooling-down. Jan en Marco keken scherp toe. Na iedere ‘training’ gaven ze terugkoppeling en tips.

Het was een boeiend leermoment. Als trainer neem je een andere positie in. Je moet goed communiceren en weten wat je wilt overbrengen. Soms kan het lastig zijn om iets wat in je hoofd zit goed uit te leggen. Wat ik heb geleerd is om in ieder geval duidelijk te zijn. En om altijd aan de veiligheid van de lopers te denken.

Huiswerk na iedere les
Loopscholing vormt natuurlijk de basis van het lopen. Jan toonde tijdens de workshops filmpjes over looptechniek. Door de aanvullende literatuur en zelf een training loopscholing te geven, besefte ik nog meer hoe belangrijk een goede loophouding is.

Op het einde van iedere workshop kregen we huiswerk mee. De opdrachten hadden vooral betrekking op het geven van een training. Denk aan het voorbereiden van een route, de indeling van een training, hoe lang ieder onderdeel duurt (in minuten of kilometers) en wat doe je bij een nieuw lid van de groep en andere onverwachte gebeurtenissen?

Fysiotherapeut
Onze fysiotherapeut Dannis van den Berg was door Jan en Marco uitgenodigd om iets te vertellen over typische hardloopblessures. In een uurtje ging Dannis in op bijvoorbeeld klachten bij de hamstring, shin splints en hielspoor. Dannis gaf aan dat assistent-trainers dit soort klachten kunnen herkennen en hen erop te wijzen om even met hardlopen te stoppen.

Daarnaast benadrukten Jan en Marco het sociale aspect van het geven van een training. De assistent-trainer kan een stimulerend groepsgevoel creëren en de groep met elkaar binden.

Speloefeningen
De laatste workshop was een ware praktijkles op de atletiekbaan bij A.V. Sparta in Voorburg. We mochten op 21 december flink aan de bak! Jan en Marco lieten ons verschillende opdrachten uitvoeren die horen bij het geven van een training. Dus warming-up, loopscholing en iets nieuws: speloefeningen. Mijn eigen trainer Eric Walther laat ons vaak allerlei spellen uitvoeren. Speloefeningen hebben verschillende voordelen. Je leert samenwerken, zorgt voor variatie en levert tijdens een training veel plezier op.

De zoon van Jan kwam langs met een camera om onze looptechniek op te nemen. Helaas liet de techniek van de camera het afweten en houden we nog een analyse te goed. Wie weet een volgende keer.

Geslaagd en… geslaagd!
In het clubhuis van Sparta sloten we vervolgens met een kop koffie of thee de cursus af. Uit de evaluatie bleek dat het voor alle deelnemers een zeer geslaagde cursus was. Bij het geven van een training kom veel bij kijken. Ik heb veel geleerd, vooral van de verschillende aspecten, en kijk er zeker met veel voldoening op terug.

Jan en Marco hebben zich top ingezet, waarvoor hartelijk dank!”

Miranda Pronk