Hague Road Runners

Van beginnende loper naar ultraloper

Leen Spaans heeft een bijzonder hardlooprelaas geschreven. Over hardlopen bij HRR én Start2Ultra. Leen neemt ons mee naar 6 maanden training voor een ultraloop van 52 kilometer in Zuid-Limburg. Alvast veel succes op 27 mei!

Royal Ten
“Hoe is mijn hardloopcarrière begonnen? In 2016 was ik zo’n 15 kilo afgevallen en werd ik door een teammanager uitgedaagd om mee te doen met de Royal Ten die hij altijd organiseerde op het werk.

Ik had toen nog zo’n 8 weken de tijd om van 0 naar 5 kilometer toe te trainen. Ik vertelde hem toen om daar eerst een nachtje over te slapen.

De volgende ochtend ben ik schoenen en kleding gaan kopen en ben ik begonnen met de trainingen. Oortjes in mijn oor en luisteren naar wat de mp3 mij vertelde. Bijvoorbeeld een minuutje dribbelen en 2 minuten wandelen.

Tussen de weilanden
Na zo’n 5 weken liep ik ergens tussen de weilanden bij Hardenberg en kon ik voor het eerst 3 kilometer aan één stuk lopen. Dat was voor mij een hele overwinning en stond ik daar te juichen in mijn eentje!

Dat kan ik me nu niet meer voorstellen. Ik heb daarna nog zelfstandig, via de mp3, de afstanden tot 15 kilometer getraind en gelopen. Maar ik wilde meer.

Hague Road Runners
Ik las een advertentie van de Hague Road Runners voor een halve marathontraining voor de CPC en ik heb me toen aangesloten bij HRR. Veel mensen hebben me toen gewaarschuwd om nog te wachten met de halve marathon, maar zo eigenwijs als ik soms kan zijn, ben ik toch begonnen.

Ik heb de afstand toen uitgelopen, maar ik heb achteraf wel een blessure aan mijn meniscus opgelopen. De laatste 4 kilometer waren loodzwaar en mijn knie wilde niet meer.

Groep Ed Reinicke
Na het halve marathon-gebeuren en een meniscusoperatie trainde ik bij Ed Reinicke. In die groep train ik nog steeds met veel plezier. Al doet Ed de trainingen tegenwoordig niet meer. Aart en Gerard zijn goede vervangers.

Ik had toen in 2016 nooit kunnen bedenken dat de hardloopsport zo’n sociaal gebeuren is. Het is dan ook niet meer uit mijn leven weg te denken. Het heeft mijn leven aardig veranderd.

Trail in Zuid-Limburg
Vorig jaar werden mijn vriendin en ik door Samira en Pieter warm gemaakt om een half jaar lang trainingen te gaan volgen met als doel een trail van 52 kilometer in Zuid-Limburg. Deze ultraloop vindt plaats op 27 mei op het Krijtlandpad in de buurt van Vaals.

Ik ben nu zo’n 15 weken onderweg en dat betekent 4 keer per week trainen met een gemiddelde van rond de 55 kilometer totaal per week. Het is af en toe een gepuzzel om de trainingen te plannen en ik wil dan ook nog zoveel mogelijk met de groep meetrainen.

Vertrouwen en plezier
In het begin dacht ik: “Wat moet dat gaan worden met deze afstanden…?”, maar nu ik al een tijdje de trainingen volg, merk ik dat het steeds makkelijker gaat. Ik zie dan ook met vertrouwen de volgende trail van 40 kilometer tegemoet. Deze staat gepland op 1 april in Limburg.

Zelfs ben ik al aan het nadenken wat ik na de 52 kilometer zal gaan doen, maar het belangrijkste is heel blijven en plezier hebben.

Als ik terugkijk dan kan ik zeggen dat het hardlopen me veel heeft gebracht: de gezelligheid bij de Hague Road Runners. Ik heb veel mensen leren kennen en heb vooral een gezonder lijf gekregen. Ik hoop het dan ook nog jaren te kunnen blijven doen.”

Leen Spaans