Hague Road Runners

Trainers beginnerscursus dragen stokje over

Jan Baelde en Robert Ficker waren twaalf jaar lang het gezicht van de HRR-beginnerscursus. Ongeoefende hardlopers wisten zij om te vormen tot enthousiaste HRR-leden. Kortgeleden droegen ze hun trainingstaak over. Een terugblik.

Jullie waren de eersten die de beginnerscursus gingen leiden. Hoe zijn jullie hier ingerold?
Robert Ficker (RF): “De toenmalige voorzitter van de technische commissie Floris Kneefel vroeg ons of wij een dergelijk project konden opzetten. Wij waren net gediplomeerd trainer, maar hadden al ruime ervaring met het omgaan met en begeleiden van nieuwe lopers in de CPC-projecten.”

Wat maakte het trainerschap van de beginnerscursus bijzonder voor jullie?
Jan Baelde (JB): “Ik vond het altijd weer een uitdaging om de lopers te motiveren om een extra inspanning te doen. Elk jaar opnieuw was het weer spannend hoeveel deelnemers we zouden krijgen. Aan het eind van elke cursus konden Robert en ik altijd weer terugkijken op een succesvolle cursus waar we meerdere lopers enthousiast gemaakt hebben gemaakt.”
RF: “Ik word er oprecht blij van dat ik zoveel lopers, die ooit in de beginnerscursus zijn begonnen, nog steeds rond zie lopen op de club. De blijdschap die een beginnende loper uitstraalt wanneer zij haar eerste 5 kilometer heeft gelopen is onvergetelijk.”

Wat is jullie het meest bijgebleven?
RF: “Onze manier om mensen te motiveren om ook bij slecht weer te komen trainen was een weddenschap. Wanneer het over de hele trainingsperiode drie volle trainingen zou regenen (ter beoordeling aan de trainer), dan zouden we trakteren. Dit is in de twaalf jaar alleen in 2019 voortgekomen.”
JB: “Aan het begin van de cursus waarschuwden wij dat we de lopers aan een ongeneeslijk virus zouden helpen: namelijk het hardloopvirus, niet wetende dat we enkele jaren later getroffen zouden worden door Covid.”

Zijn er ook momenten waarop jullie liever niet terugkijken?

Vlnr: Jan, Marco, Robert (boven), Wouter (onder).

RF: “Dieptepunt was dat we het traject tijdens de pandemie niet konden afmaken, en natuurlijk dat Jan de laatste keren niet meer mee kon doen. In de tien jaar konden we blindelings op elkaar vertrouwen.”
JB: “Een dieptepuntje voor mij was dat we tijdens een training niet hebben kunnen voorkomen dat een loper in een putje stapte waarbij deze zijn enkelband gescheurd heeft. Sindsdien gingen wij met de groepen met een grote bocht om die plek heen.”

Wat is de reden dat jullie het stokje nu overdragen?
RF: “Een frisse blik kan nooit kwaad. Wanneer je iets al een lange tijd doet bestaat het gevaar dat je in routines vervalt. Dat is gelukkig nooit gebeurd, maar ik wilde dat moment wel voor zijn.”
JB: ”Ik vond de combinatie drie keer per week training geven aan een groep bij Sparta en daarnaast op zondag de beginnerscursus te belastend worden, ook omdat ik regelmatig voor het werk aan het reizen was. Ik sluit een terugkeer op een later moment niet uit, als het werk het toelaat.”

Wat zouden jullie tegen jullie opvolgers willen zeggen?
RF: “Ik ben ervan overtuigd dat de beginnerscursus bij Marco de Graaf en Wouter Sanders nu in goede handen is! Ze zijn al sinds zeven jaar actief als trainers voor de beginnerscursus. En wij hebben hen begeleid bij het behalen van hun trainersdiploma. Aardig detail is dat Marco zelf als loper is gestart bij de beginnerscursus. Zo kan het dus gaan!”
JB: “Ik zou graag de club als geheel willen bedanken, in het bijzonder alle overige trainers en assistent-trainers die hebben bijgedragen aan het succes van de beginnersgroep.”

Sal Stam