Wist je dat?
The Royal Ten is het tweede grootste hardloopevenement van Den Haag, en wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. En niet zomaar vrijwilligers: HRR-leden! Begonnen en gedragen onder verschillende namen, is The Royal Ten ondertussen al 24 jaar een begrip in Den Haag. Jaarlijks ontvangt de wedstrijd tussen de 2000 – 3000 deelnemers, verdeeld over 3 afstanden: de Kidsrun (1,5 km), 5 km, en 10 km. Sinds 2020 is daar het onderdeel RaceRunners aan toegevoegd, van 1 km. Speciaal voor deelnemers die met een Framerunner (driewieler zonder pedalen) deelnemen. Omdat die editie niet kon doorgaan, staat dit plan nog steeds op de agenda.

Daarnaast heeft de organisatie van The Royal Ten ook de ambitie om de wedstrijd toegankelijker te maken voor sporters met een beperking. Op die manier wil de organisatie ervoor zorgen dat The Royal Ten een hardloopwedstrijd is voor iedereen. Alle leeftijdsgroepen, condities, en lagen van de samenleving zijn welkom op ons parcours!

vlnr: Niels de Graaf, André Papilaja, Gert Masschelein (oud-bestuurslid), Joop de Gier, Rob Krahmer (oud-bestuurslid). Ton Bakhuis en Vera Papilaja staan niet op deze foto.

The Royal Ten – bestuursleden
Weet jij eigenlijk wie er in het bestuur van The Royal Ten zitten? Nee? Dat is niet erg! We stellen ze hier nog even kort voor:

  • Ton Bakhuis: Voorzitter – start/finish, genodigde atleten & prijsuitreiking
  • André Papilaja: Hoofd Parcours
  • Joop de Gier: Sponsorwerving & Business Run
  • Cees Bol: Secretaris
  • Niels de Graaf: Penningmeester
  • Vera Papilaja: Marketing & Communicatie

In de komende rubrieken zullen we alle bestuursleden en hun functies uitgebreid toelichten.

De reizende start
The Royal Ten is ontstaan vanuit twee individuele lopen, de Babylon Loop en Fit Ten Miles. De Babylon Loop ging van start voor Centraal Station, wat voor een hardloopwedstrijd eigenlijk geen gunstige locatie is. De startlocatie van The Fit Ten Miles was in Houtrust, wat toentertijd helemaal op de schop ging, en dus moesten ook zij een nieuwe locatie zoeken.

Zo is uiteindelijk The Hague Royal Ten ontstaan, met als gloednieuwe startlocatie de Boorlaan aan het Malieveld. Toen de datum van de Tong Tong Fair te dicht in de buurt kwam, moest de wedstrijd ruimte maken en zijn we verhuisd naar de parkeerplaats voor de Sociaal Economische Raad (SER) aan de Bezuidenhoutseweg. Waar de organisatie met veel plezier samenwerkte met SER en het Zandvliet College. Maar in de praktijk bleek deze startlocatie niet ideaal, vanwege de krappe ruimte en het feit dat de wedstrijd maar bleef groeien.

Toen in 2008 SDU zich aansloot als hoofdsponsor van de wedstrijd, is de startlocatie naar de Prinses Beatrixlaan gehaald. 5 jaar lang werd het startschot voor de deur van het SDU-kantoor gelost, in het Beatrixkwartier. In 2015 bood MN Services, schuin aan de overkant van SDU, zich aan als hoofdsponsor en vond The Royal Ten eindelijk zijn permanente startlocatie. Sindsdien klinkt hier iedere laatste zondag in mei het startschot van The Royal Ten.

Een koninklijk parcours
Al sinds de start op het Malieveld maken onze deelnemers op de 5 en 10 km een rondje door het Haagse Bos en brengen de lopers van beide parcours kort bezoek aan Paleis Huis ten Bosch. Een rondje om het paleis, rennen door de ‘achtertuin’ of een keerlus voor de poort, ieder jaar weer kon de koninklijke familie met veel plezier deelnemers hun sportieve doelen zien naleven. Nou ja, dat weten we niet zeker natuurlijk. Maar daar gaan we gewoon vanuit 😉.

The Royal Ten-rubriek
En, ben je al wat wijzer geworden wat betreft The Royal Ten? Geen zorgen, er komt geen overhoring of quiz. Maar deze The Royal Ten-rubriek komt wel terug! In iedere uitgave van het HRR Magazine kan je nu deze leuke rubriek lezen en op de hoogte blijven van alle ins en outs van The Royal Ten.
Heb je een vraag naar aanleiding van deze rubriek? Stuur ons dan een e-mail via info@royalten.nl.

The Royal Ten Light
Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar er heeft de afgelopen 2 jaar een pandemie geheerst. Waardoor sportevenementen zoals The Royal Ten geen doorgang hebben kunnen vinden. Nu het hardloopseizoen weer van start is gegaan en we weer mogen, komt ook The Royal Ten weer terug dit jaar!
Nog niet in zijn originele vorm, want daar waren de berichten afgelopen december nog te onzeker voor. Maar een light-versie! Met als start-finishlocatie het clubgebouw van The Hague Road Runners en twee afstanden (in plaats van drie) zijn wij onwijs blij dat we weer deelnemers aan een fysieke start mogen verwelkomen.

Op zondag 22 mei zal The Royal Ten Light plaatsvinden.
Houd ook onze socials dan in de gaten!

Instagram: @theroyalten
Facebook: The Royal Ten
Twitter: @TheRoyalTenDH

Het bestuur van The Royal Ten