Hague Road Runners

Pierre van Leeuwen: Arctic Marathon in Spitsbergen

Tijdens zijn fietstrip naar de Noordkaap deed trailrunner Pierre van Leeuwen inspiratie op voor zijn volgende uitdaging: de marathon in Spitsbergen in juni volgend jaar.

Pierre heeft een voorkeur voor trailruns, maar deze marathon kon hij niet weerstaan. Volgens de site arcticmarathon de enige marathon om met ijsberen te rennen. Niet dat dat de bedoeling is, want op de route staan er gewapende mensen om de lopers te beschermen tegen de ijsberen. Het idee om deze marathon te gaan doen, is ontstaan toen hij tijdens zijn fietstocht twee dames ontmoette die vanuit Tromsø naar Spitsbergen vlogen om daar te kamperen en een marathon te gaan rennen, en die voedselpakketten aan het samenstellen waren voor hun verblijf daar.

Deze marathon is niet alleen een uitdaging om te lopen, maar ook om voor te bereiden en er te komen. Pierre heeft alles al geregeld, het wordt een mini-expeditie met een vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen, van daaruit naar Oslo en vervolgens naar Spitsbergen. Met overnachting in eigen tent op een camping die wordt beheerd door een dame uit het Westland. Eten wordt meegenomen vanuit Nederland, want alles is razend duur op Spitsbergen. En ook het hardloopschema is aangepast, met één keer in de week een training op de weg. Want uiteraard moet er wel een goede tijd worden neergezet.

Het liefste zou Pierre zeilend naar Spitsbergen gaan, in de voetsporen van de Walvisvaarders, maar dat is op korte termijn niet mogelijk. Voor 2020 is deze marathon voldoende uitdaging.

Marion van Griethuizen