The Hague Road Runners

Persoonlijk voedingsadvies: een kleine investering in jezelf!

Als (hard)loper heb je misschien wel eens te kampen met ongemakken zoals krampen, opspelende darmen of vermoeidheid, of je zou graag wat willen afvallen. Het kan ook zijn dat je je prima voelt, maar je afvraagt of je wel op de goede weg zit met je voeding. Je wilt immers gaan trainen voor die halve marathon, of een ander persoonlijk doel. Ik spreek Henriëtte Waalewijn, diëtiste en lid van het medisch team van HRR. Zij legt uit waarvoor je een afspraak met haar kunt maken en geeft hier een aantal algemene tips.

Henriëtte, vertel eerst eens wat meer over je achtergrond.
Ik heb Voeding en Diëtetiek gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Ik heb een kleine, eigen praktijk. Er kloppen voornamelijk klanten bij mij aan die graag willen afvallen of die diabetes type 2 hebben. Zo’n 13 jaar geleden kwam ik in aanraking met het BIAmed-programma, wat ik sindsdien standaard bij mijn consulten gebruik. Sinds 2013 ben ik verbonden aan HRR.
Of ik toevallig ook hardloop? Nou, dat doe ik wel, echter niet bij HRR maar bij AV Sparta in Voorburg. Ik denk dat het feit dat ik zelf ook hardloop wel een meerwaarde heeft. Doordat ik er affiniteit mee heb, herken ik waar lopers tegenaan lopen, ik weet meteen waar ze het over hebben.
Ik doe ook steeds aan bijscholing. Dat is wel nodig, want er is de laatste tijd vanuit wetenschappelijke hoek gekomen veel meer aandacht gekomen voor hardlopen. Doordat er steeds nieuwe inzichten komen, kunnen topsporters nét wat langer, nét wat verder…

En dat BIAmed-programma, wat houdt dat in?
Ik houd het even simpel: door een meting met een BIA-apparaat (BIA staat voor bio-elektrische impedantieanalyse) kan de lichaamssamenstelling worden bepaald: zo krijgen we inzicht in de verhouding tussen water en spiermassa. Deze methode is gebaseerd op elektrische geleiding van het lichaam. Er gaat een zwakke wisselstroom via hand en voet door het lichaam. De hoeveelheid vet wordt berekend d.m.v. persoonlijke gegevens en een computerprogramma. Ook wordt de voedingstoestand van de spiercel bepaald. Dat wil zeggen of er genoeg koolhydraat/glycogeen-voorraad in de spier aanwezig is voor optimale prestatie. Met deze gegevens en voedingscheck geef ik een advies. Je krijgt een uitdraai mee van de meting. En eventueel aanvullende brochures over specifieke voedingsonderwerpen.

Gelden voor hardlopers andere voedingsadviezen dan voor andere sporters?
Je kunt inderdaad een onderscheid maken tussen teamsport, krachtsport en duursport: onder die laatste vallen hardlopers natuurlijk. Bij hardlopers zijn koolhydraten erg belangrijk voor de spieren. Voedingsadviezen gelden zowel voor de periode voor de training, als daarna: het herstel. Ook bij het herstel van blessures speelt voeding een grote rol. Overigens verschillen de voedingsadviezen natuurlijk van persoon tot persoon, en ook tussen mannen en vrouwen is een onderscheid te maken. Tot slot kunnen per leeftijdsfase andere adviezen gelden.

Waarvoor kloppen mensen bij jou aan?
Iemand is bijvoorbeeld wat te zwaar. Of te licht, dat kan ook. Of iemand is gauw vermoeid, dat kan wijzen op een gebrek aan vitamine D, wat heel vaak voorkomt, of aan ijzer. Heb je gauw last van krampen, dan kan een vochttekort de oorzaak zijn. Andere vaak voorkomende klachten zijn een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Of mensen met een afwijkend voedingspatroon, met een grotere kans op specifieke tekorten van voedingsstoffen. Maar… je hoeft niet alleen naar mij toe te komen als je klachten hebt. Ook als je alleen graag bevestigd wilt zien dat je goed eet, kun je bij mij terecht. Een veel gemaakte ‘fout’ is bijvoorbeeld de gedachte dat je wat extra’s hebt verdiend juist omdat je hebt gesport: heel menselijk, maar niet verstandig. Je doet bij mij gegarandeerd nieuwe inzichten op. Ik ben er dus voor iedereen!

Hoe gaat een consult precies in zijn werk?
Ik ben één keer per zes weken op de club aanwezig, altijd op een woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Je kunt hiervoor intekenen op het papier op het prikbord in de kantine. De volgende keer is in september (bij voldoende animo). De exacte datum wordt te zijner tijd ook op de website vermeld. Een consult duurt 20 minuten en kost voor HRR-leden maar 10 euro (contant te betalen). De club legt namelijk 6 euro bij omdat ze een gezondheidscheck voor de leden belangrijk vindt. Je kunt mij voor vragen ook bereiken op telefoonnummer 06-44502504.
Nog leuk om hier alvast te vermelden: Henriëtte zal met enige regelmaat voedingstips gaan geven in HRR Magazine!

(lh)

Foto Henriëtte: Gerard Wessel
———————————————

Algemene tips van Henriëtte:

  •  Een open deur, maar alles begint bij gevarieerd eten volgens de aloude Schijf van Vijf: eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten geven het lichaam energie. Laat niets weg uit een productgroep. Vitaminepillen zijn dan in principe niet nodig.
  •  Zorg voor voldoende vochtinname: 1,5 tot 2 liter per dag.
  •  Eet niet korter dan twee uur voor een training en houd het bij een lichte maaltijd.
  •  Goede herstelvoeding na het sporten: een banaan, een krentenbol, magere chocolademelk, een vlaflip.
  •  Als je minder dan anderhalf uur gaat hardlopen zijn gelletjes en sportrepen echt niet nodig.
  •  Zogeheten isotone drankjes, dorstlessers, zoals die ook in de kantine bij HRR worden verkocht, zijn prima, deze bevatten max. 8 gram koolhydraten/suikers per 100 ml. Deze veroorzaken geen maag en darmklachten. Drink geen energiedrankjes. Mijn persoonlijke tip: ik neem bij het hardlopen bij warm weer en langer dan 1 a 1,5 uur trainen een mengsel van bessensap en water mee!