Vrijwilligers: we hebben er veel. Maar een vrijwilliger die al tijden bij onze vereniging actief is, is Izaak Luteijn. In de voorbereiding van het gesprek met hem maakte ik een lijstje met zaken die Izaak doet voor de vereniging. Dat lijstje is indrukwekkend lang:
– Voeren van wedstrijdsecretariaat
– Wedstrijdkalender bijhouden en op site zetten
– Uitslagen van wedstrijden op internet zetten
– Vitrine met uitslagen bijhouden
– Clubwedstrijd organiseren
– Organisatie 1 van de 4 wegwedstrijd en de 1 van de 4 cross
– Trainer van de ochtendgroep op dinsdag en donderdag.
Toen ik hem vroeg of mijn lijstje compleet was bleek dat er nog een aantal zaken ontbrak. Want wist jij bijvoorbeeld dat hij bij meerdere lopen de tijdwaarneming verzorgt? Dat zijn ook wedstrijden van andere verenigingen. En wist je dat hij als jurylid en scheidsrechter actief is voor de Atletiekunie?
De loop-carrière van Izaak Luteijn
Als tiener groeide hij op in Zeeuws-Vlaanderen en liep hij al succesvolle tijden op de 800 meter en de 3000 meter. Hij haalde er regelmatig de plaatselijke krant door. Na zijn diensttijd verhuisde hij naar Leiden, waar hij lid werd van de lokale atletiekvereniging. Door zijn trouwen kwam hij in Den Haag wonen. Het gezinsleven, de extra studies en werk bij Siemens, maakten dat hij alleen af en toe zelf liep. Wel deed hij trouw mee met de conditietrainingen die op zijn werk werden aangeboden. Toen zijn kinderen gingen korfballen, werd hij actief bij de korfbalvereniging. Maar atletiek bleef hem trekken.
Dat vlammetje ontbrandde tot een echte passie toen hij in 1997 hoorde dat in 1998 de Konmarathon zou plaats vinden. Daar wilde Izaak aan meedoen als loper! Om de voorbereidingen serieus aan te pakken, is hij toen lid geworden van de Hague Road Runners. Nadat hij de Konmarathon uitgelopen had, had hij de smaak echt te pakken. De marathons van onder andere Leiden en Rotterdam volgden. Omdat hij lol in het lopen had, raakte hij ook betrokken bij het wedstrijdsecretariaat.
“Uitslagen vond ik belangrijk. Daarom stuurde ik extra informatie naar de wedstrijdsecretaris van de club, Jacques Beljon, als ik zag dat er iemand een wedstrijd had gelopen en zijn of haar tijden waren niet bekend bij de secretaris. Op een gegeven moment vroeg de wedstrijdsecretaris me of ik die rol wilde overnemen.” En zo geschiedde. Izaak werd daarna gevraagd om de jurycursus te volgen. Hij jureert nog steeds voor HaagAtletiek en AV40. Bij HaagAtletiek verzorgt hij ook elektronische tijdwaarneming.
Wat is het leukste van alles wat hij doet?
Izaak vindt het moeilijk om die vraag te beantwoorden. “Ik vind het allemaal leuk. Het zit allemaal bij elkaar. Het zelf lopen is wat minder tegenwoordig, ik loop nu maximaal 10 kilometer. Training geven is leuk, ik kan zo mijn ervaring overgeven. Jureren en organiseren geeft me plezier omdat ik zie dat anderen er plezier van hebben.
Ik zeg regelmatig: ‘Ik snap niet waar ik vroeger de tijd vandaan haalde om 40 uur per week te gaan werken’. Een of twee jaar voor mijn pensionering ben ik de trainerscursus gaan doen. Eerst verzorgde ik vijf trainingen per week, maar dat was te veel. Toen heb ik dat teruggebracht naar twee trainingen per week.”
De HRR heeft door de jaren heen meer recreatieve lopers gekregen. Wat vindt hij daarvan?
“Ik vind dat prima. Maar de wedstrijdmentaliteit moet niet weggecijferd worden. Ik loop zelf ook nog wedstrijden. Liefst de 10 km onder de 60 minuten. En de vijf binnen het half uur. Ik vergelijk mezelf met andere lopers van mijn leeftijd. Kan ik ze nog voorblijven? Ik hoef niet mijn PR te verbeteren, Ik wil mijn tijd vasthouden. Mijn conditie scoort nog goed, ik hoor tot de beste 10% van mijn leeftijdgenoten. Wedstrijden lopen vind ik geweldig. Ik zorg altijd dat ik er zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd ben, zodat ik me lekker kan inleven. Dan ga ik lopen. Is het een keer minder goed, dan is dat jammer. Het is dan de volgende keer beter. Ik zeg altijd ‘heb je een slechte wedstrijd, dan kun je je tijd de volgende keer verbeteren’. Mijn voldoening krijg ik als ik zie dat ik als oudste niet als laatste eindig.”
Hoe ziet hij de toekomst?
Izaak: “Een paar jaar geleden stond ik in de Haagse Courant. Ik zei toen dat ik tot mijn 80e wilde blijven lopen. Ik zit nu al te kijken hoe verder, want de 80 jaar, dat is al over 2 jaar. Ik denk toch nog langer door te gaan. Tjitse Mast is 88 jaar en loopt bij mij in de groep. Hij liep de timetrail vorig jaar in 33 minuten. Hij doet nog duurlopen van anderhalf uur. Tjitse is voor mij een echt voorbeeld. Dat wil ik ook. Het is voor mij belangrijk om goed te voelen wat je lichaam aan kan. Daar moet je naar luisteren.”
Heeft hij last van blessures gehad?
“Nee, ik heb nooit blessures gehad.”
Dat heeft volgens hem alles te maken met de trainingsintensiteit. Hij illustreert dat door een denkbeeldige grafiek te beschrijven. Daarbij staat op de horizontale as de trainingsintensiteit en op de verticale as het resultaat van de training.
Izaak: “Bij mensen die hard trainen, die altijd een hoge intensiteit hebben, daar zie je dat ze minder presteren op wedstrijden. Dit komt omdat ze moe en uitgeput zijn of zelfs een blessure hebben.
De mensen die in de training de kantjes eraf lopen, zie je tijdens de wedstrijden topprestaties lopen.”
Zijn advies: “Zorg dat je nooit uitgeput bent na een training. Kies bewust in je training voor rust. Ga tussendoor wandelen als je intervaltraining doet, dus niet dribbelen. Dat maakt dat je herstelt en dat heb je voor de snelle intervallen weer nodig. Hoe beter de rust, hoe sneller je het interval doet. Het gaat erom dat je grote verschillen in de hartslag hebt, dat geeft het beste trainingseffect.”
Ik hoop dat Izaak nog lang de resultaten van zijn mooie lopen blijft delen met ons!
Geschreven door Helma van den Berg