Hague Road Runners

Onze vrijwilligers: de bar

Marion van Griethuizen
Marion van Griethuizen

Iedere (sport)vereniging kan bestaan dankzij het werk dat vrijwilligers verzetten. Bij de HRR is dat niet anders. In deze nieuwe serie in ons magazine zetten we vrijwilligerswerk en bijzondere vrijwilligers in het zonnetje. We willen daarmee alle vrijwilligers laten zien hoe hun inspanning gewaardeerd wordt en alle leden laten zien hoe leuk en dankbaar het is om je steentje bij te dragen aan onze club. In dit eerste artikel staan onze bar en de barvrijwilligers centraal.

Ik spreek Marion van Griethuizen. Zij is interim-voorzitter van de barcommissie en vertelt graag en enthousiast over het belang van de bar en ‘haar’ vrijwilligers.

”De bar is zowel letterlijk als figuurlijk het centrale punt van onze vereniging.

De bar maakt het mogelijk om naast het hardlopen met elkaar contact te hebben, door na een training nog even na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De bar maakt ons van losse groepjes hardlopers tot een vereniging. Na de afgelopen twee coronajaren willen we de gezelligheid weer terugbrengen in onze club. Nu we weer naar de zomer gaan en we weer meer buiten kunnen zitten, hopen we dat mensen als vanouds weer gezellig blijven na een training.
Barmedewerkers spelen daarbij een belangrijke rol. Zij zorgen dat iedereen voorzien wordt van eten en drinken, dat zij eerder die ochtend of avond zelf hebben klaargemaakt. Daarbij zijn het broodje gezond en de vlaflip vaste vertrouwde items op de kaart, maar als je dat als barmedewerkers leuk vindt, krijg je alle ruimte om eigen gerechten te bereiden en verkopen. Zo is er op maandag regelmatig een soepje of een broodje worst. Wim Ammerlaan maakte wel eens boerenkool. Deze zelfbereide gerechten worden verkocht voor een betaalbare prijs, terwijl er voor de club een hele aantrekkelijke marge op zit. De bar heeft naast het belang van de onderlinge sociale verbinding dan ook een belangrijke rol in het financieel gezond houden van HRR.
De afgelopen twee jaar is de situatie door de pandemie voor sportverenigingen heel wisselvallig geweest.

Ook voor corona was het al best lastig om voldoende barmedewerkers te krijgen, door corona zijn we een aantal vrijwilligers kwijtgeraakt.

Voor corona was de woensdagavond altijd de drukste avond, er zaten dan al gauw 80 mensen in de kantine.

We zien dat de eerste zaterdag van maart veel mensen alweer bleven, dus we zijn gelukkig op de weg terug. We hopen daarom dat we ook weer wat nieuwe leden kunnen vinden voor onze barploeg.

Barbara van Gessel maakt iedere 2 maanden een nieuw barrooster. Om steeds een volledig rooster te kunnen maken, hebben we een ploeg nodig van ongeveer 100 vrijwilligers. Als we die bezetting hebben, dan vragen we iedere vrijwilliger om eens in de acht weken een bardienst te draaien. Het kost dus niet veel tijd. Omdat we op dit moment ongeveer 20 mensen van de ideale bezetting verwijderd zijn, vragen we iedereen om wat vaker bardiensten te draaien. Om het rooster rond te krijgen, roosteren we iedereen nu eens per zes weken in.

Marion vertelt dat onder de barvrijwilligers ook een aantal ‘slapende’ leden is. Zij lopen al een tijdje niet meer hard bij de club, maar vinden het wel heel leuk om binding te houden met de mensen en doen dat door het draaien van bardiensten.

Hoe vindt Marion het eigenlijk zelf om achter de bar te staan? Het is altijd ontzettend leuk, omdat je zo veel mensen ziet. En op de rustige momenten is er dan ook ruimte om met hen bij te praten. Als iedereen tegelijk terug komt van een training is het wel even hard doorwerken, zeker als op zaterdag precies op dat moment ook de Sligrobestelling afgeleverd wordt. De ervaring leert echter dat het altijd goedkomt.

Er zijn ook altijd mensen die op direct na het douchen even bijspringen als het druk is.”

Ik vraag Marion of ze nog een uitsmijter heeft, voor leden die overwegen zich aan te melden als barmedewerker. Haar eerste opmerking is, dat uitsmijters ook lekker zijn. Maar zonder gekheid geeft ze aan dat iedereen die denkt dat dit iets voor hem of haar is, zich kan melden bij Marion. Je kunt dan vrijblijvend een bardienst meedraaien. En mocht dan blijken dat het toch niet zo bij je past, dan is er vast iets anders dat je kunt doen voor de club.
Omdat we in deze serie ook steeds een vrijwilliger in het zonnetje willen zetten, vraag ik tenslotte aan Marion wie van haar barvrijwilligers zij op deze manier extra wil waarderen? Marion noemt direct een flink aantal mensen, waarbij Els de Vries de eerste is die bij haar opkomt. Els deelt haar bardiensten vaak met Theo Luijten, wordt vanwege haar heerlijke soepen wel de soepkoningin genoemd en heeft recent samen met Theo, Simone Rentier en Willem Maasland de hele keuken grondig schoongemaakt.

Lees hier het interview met Els.

Marion, bedankt voor een heel leuk gesprek!

Hieronder lees je nog mijn eigen eerste barervaring!

Susanne vertelt: “Afgelopen zondag heb ik samen met mijn man, Wim van den Eshof, voor het eerst een bardienst bij HRR gedaan. De zondag is niet representatief, omdat er op zondag normaal gesproken al weinig gelopen wordt, nu waren er ook nog wedstrijden. Het was dus heel rustig. Maar een prima dag om rustig te kijken en te leren. Nadat Willem Maasland ons had rondgeleid door de krochten van het clubgebouw (erg leuk om eens achter de schermen te kijken) zijn we wat broodjes en vlaflips gaan maken in de keuken waar je alles zou kunnen maken voor een heel dorp. De paar lopers die er waren zorgden niet voor topdrukte, maar omdat we alleen maar koffieklanten hadden, moesten we toch twee keer melden dat er even gewacht moest worden op verse koffie, het is lastig inschatten hoeveel er nodig is. Gelukkig was er volop begrip en geduld. Rond het middaguur vertrokken de laatste lopers en konden wij opruimen, schoonmaken en de kas opmaken. Ook het afsluiten en inschakelen van het alarm ging probleemloos, de sleutels hadden we in brievenbus gedaan. En toen bedacht ik dat ik nog even wilde checken of het Bongaerts-zaaltje goed afgesloten was. Niet dus. Bleek uit het alarm dat gelijk afging. Dus nadat hij ons vroeg in de ochtend had ingewerkt, kon Willem nogmaals naar de club komen. Ik weet dus niet of Willem helemaal gelukkig is, dat ik me heb aangemeld als barvrijwilliger. Maar als het aan mij ligt, is het voor herhaling vatbaar. Ik kijk uit naar mijn eerste maandagavonddienst en ben benieuwd hoe het is op een drukke avond.”

Susanne Hommelberg

Lijkt af en toe een bardienst draaien jou wel wat? Neem contact op met Marion van Griethuizen!