Hague Road Runners

Nieuwe trainster wandelgroep

“Wandelen is geen wedstrijd!”
Cobie Roos is sinds kort de trainer van de zaterdag-wandelgroep. Op het moment dat Kiek de Vreught aangaf dat ze wilde stoppen als trainer riep Cobie spontaan: “Dan doe ik het wel!”. Dat tekent Cobie: een spontane, energieke vrouw die vooral bezig wil zijn. Niet te moeilijk doen, gewoon wandelen en gezellig met elkaar genieten van de bloemen en beestjes die je tegenkomt.
Cobie leerde de wandelgroep zo’n negen jaar geleden kennen op een feestje van de club. Daar was ze als partner van Peter en ontmoette ze de dames van de wandelgroep. “Ik had een klik met ze en ging meedoen met de wandelingen.” Vanaf dat moment wandelt ze twee keer in de week bij de groep. “Ik wandelde daarvoor niet vaak, maar kon het tempo goed bijhouden omdat mijn conditie goed is. Ik ga ook naar de sportschool en ging toen ook vaak hollend vanuit mijn werk in Rotterdam naar het station, om de trein te halen.”

Cobie staat in het midden (met hand op de schouder van Peter). Kiek zit helemaal rechts.

Gezelligheid zonder verplichtingen
Wat heeft Cobie geleerd in de jaren dat ze wandelt bij de HRR? “Tja, ik heb toch wel beter de weg leren kennen, ook al lijkt dat niet altijd zo. En ik heb veel namen geleerd van plantjes, vogels en bloemen die we onderweg zien. En ik geniet ook enorm van de gezellige sfeer onder elkaar.”
Wat zijn de veranderingen sinds ze trainer werd? “Nu verzin ik vooraf wat we gaan doen. Bij de start van de training vertel ik dat.” Cobie zegt dat ze snel de weg kwijtraakt, maar dat de anderen in de groep haar helpen. “Zo wandelen we toch altijd de juiste route. Dit werkt goed, met elkaar wandelen we uiteindelijk toch de vooraf bedachte route.”
Wat vindt Cobie belangrijk als trainer? “Wat ik belangrijk vind is dat ik vooraf of tijdens de training met de leden contact maak. Ik vraag altijd of er blessures zijn of dat ik ergens rekening mee moet houden. Daar speel ik dan op in.”
Cobie vervolgt enthousiast: “Het gaat erom dat het gezellig is, zonder al te veel verplichtingen. Af en toe een etentje met elkaar is leuk en kan nu ook weer. Maar eigenlijk doen we niet zo veel met elkaar buiten het wandelen en het koffie drinken erna.”

Gewoon lekker wandelen vanaf de club
Doen ze niet mee aan georganiseerde wandelingen zoals de Vierdaagse?
“Nee, niemand van ons doet dat. Voor corona deden we dat wel af en toe, maar je kunt zonder de extra kosten zulke mooie routes wandelen vanaf de club. Dat doet iedereen graag én het kost minder. En dat vind ik ook prima. Het gaat niet om het neerzetten van een prestatie, wandelen is geen wedstrijd.”

Meewandelen?
De groep van Cobie vertrekt iedere zaterdag vanaf 9 uur vanuit het clubhuis.
Een aantal leden van de groep wandelt op woensdagavond vanaf 18.45 uur vanuit het clubhuis, onder leiding van trainer Cees Rip.
Wil je aansluiten? Meld je dan bij Cobie of Cees.
En Kiek?
Kiek is niet helemaal weg, zij staat de wandelgroep van Cobie bij!

Helma van den Berg

Wie: Cobie Roos (partner van Peter Groen)
Leeftijd: 66 jaar
Werkt: nog 6 weken bij Stichting Sociale Fondsen Den Haag, waar ze Haagse ingezetenen helpen met geld of goederen als er sprake is van urgente nood. Daarna ‘met pensioen’.
Lid sinds: 9 jaar, sinds kort trainer van de wandelgroep.
Houdt van: reizen, sporten, wandelen en handwerken.