Hague Road Runners

Monument op de Waalsdorpervlakte

Op een steenworp afstand van ons clubhuis is in duingebied Meijendel een bijzonder monument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. De jaarlijkse Dodenherdenking bij dit Monument op de Waalsdorpervlakte is indrukwekkend. Jong en oud herdenken dan in een lange stoet de slachtoffers.

Verzetsstrijders
Het Monument is ter ere van de 250 tot 280 verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. De gedenksteen bij het Monument toont een eenvoudige maar indringende tekst: ‘Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied’.

4 mei
De jaarlijkse Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte wordt begeleid door de Vereniging Erepeloton Waalsdorpervlakte. De eerste herdenking was op 4 mei 1946. Daarmee is het de oudste 4 mei herdenking van Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis zal de Dodenherdenking vanwege de coronacrisis dit jaar spijtig genoeg niet doorgaan.

Bourdonklok
Vlak naast het monument imponeert op hoogte de Bourdonklok. In 1959 is deze luidklok aan de gemeente Den Haag geschonken. Oud-premier Pieter Gerbrandy sprak als voorzitter van de Stichting Oorlogsmonument 1940-1945 ’s-Gravenhage tijdens de overdracht toen gewichtige woorden. Volgens Gerbrandy nodigt de Bourdonklok uit om dit stukje Meijendel ‘eerbiedig te gedenken. De Waalsdorpervlakte heeft met deze klok een stem gekregen die in haar bronzen klank over stad en landschap kan vermanen en aansporen, van geslacht tot geslacht, dat de vrijheid een broos en bedreigd bezit kan zijn, dat offers eist tot in de dood’.

Meijendelloop
Het Monument vormt een belangrijk punt in de Meijendelloop die plaatsvindt op de laatste zaterdag van november. De lopers passeren de Bourdonklok na zo’n 21 kilometer. De finish is bijna in zicht. Nog ruim 4 kilometer te gaan. Wie weet geeft de herinnering aan de klok een spreekwoordelijke zet in de rug richting boerderij Meyendel.

Tim Baas

Foto’s gemaakt door Tim Baas tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking