The Hague Road Runners

Jolanda Messerschmidt: marathon Nice-Cannes

Twee jaar geleden, toen ze de 5 km nog net binnen de 35 minuten liep en ze geen hardloopgroep meer had bij HRR, stelde Jolanda Messerschmidt zichzelf een doel: een marathon lopen, bij voorkeur in een snellere tijd dan de eerste marathon van haar man Marty.

Nu, twee jaar later, heeft ze haar doel gehaald: een eerste marathon met een toptijd van 4.54 uur, maar liefst 4 minuten sneller dan de eerste marathon van Marty. En passant is ze flink afgevallen en heeft ze haar trainersdiploma gehaald.

En omdat je eerste marathon in alle opzichten onvergetelijk moet zijn, koos Jolanda voor de marathon Nice-Cannes. Vier weken na de marathon stuitert ze nog steeds rond van de adrenaline. Maar de weg ernaar toe was niet altijd makkelijk. Zeker niet omdat ze in de afgelopen twee jaar een fiets- en een auto-ongeluk heeft gehad. En zoals elke marathonloper wel weet, is er een ijzeren discipline nodig om te trainen voor een marathon. Maandenlang heeft ze vier keer in de week gelopen, waarvan een aantal keer intensief en een aantal keer met meer tijd om de omgeving te bekijken en naar de vogeltjes te luisteren. Tussendoor een paar wedstrijden van 21 tot 30 kilometer, waaronder de Chianti-trail.

Net zo belangrijk als een goede training is de steun van Marty en de dames uit haar hardloopgroep die haar elke kilometer van de trainingen en de marathon hebben aangemoedigd. Een aantal dames hebben de marathon in estafette gelopen en ontvingen een prachtige 6-voudige medaille. Ook Marty en zijn groep liepen de marathon, maar Marty heeft alle 42,195 km van Nice naar Cannes met Jolanda meegelopen. Om de 5 kilometer is hij vooruitgelopen om water of een gelletje op te halen of alvast voor haar in de rij te staan bij de dixies. Als dat geen liefde is!

Marion van Griethuizen