Mirjam GraatJarige Mirjam Graat: mooie tijd is mooi meegenomen

Mirjam Graat is een van onze BHH’ers (Bekende Haagse Hardloper). Ze werkt (in dag- en nachtdiensten), vlogt, blogt, schrijft boeken, loopt veel hard, doet mee met de Roparun, spreekt vloeiend Vlaams, is kattenkenner en weet veel van bultruggen. Tussendoor slaapt ze, maar liever niet, want het leven is veel te leuk om stil te blijven staan.

Ik spreek Mirjam als ze onderweg is om loten te kopen voor de Roparun. Aanleiding voor ons gesprek is de CPC en het artikel van de zorgverzekeraar met Mirjam over hardlopen en kanker. Tijdens de CPC in 2012 liep zij op de 21 km een PR van 1.28.50. Daarna werd bij haar kanker ontdekt en werd het leven anders dan zij had verwacht.

Dit jaar wordt ze op de dag van de CPC (8 maart) 40 jaar en ze is er helemaal klaar voor om een goede tijd neer te zetten. Haar PR uit 2012 is te hoog gegrepen. Haar ambitie is om een betere tijd dan de 21 km van vorig jaar in Amsterdam (1.33.35) neer te zetten. Maar tijdens de CPC wordt daar niet aan gedacht en staat Mirjam op de genietstand. Een mooie tijd is mooi meegenomen en voor haar de bevestiging dat mensen met kanker, en mensen die deze ziekte hebben gehad, niet per se zwak zijn. Dat ze zo sterk is teruggekomen na haar ziekte komt door haar eigen wilskracht, maar ook door de mensen om haar heen. Zoals ‘Bultrug’ Johannes (ook lid van de HRR), de loopscholing en uitgebalanceerde trainingen op de club. Trainer Marco zegt heel wijs: “sinds ze eindelijk doet wat ik zeg, gaat ze steeds sneller”.

Tijdens de CPC wordt haar verjaardag vóór de start van de CPC gevierd met een krentenbol en een blikje cola zero. Tijdens de route staat Johannes op kilometerpunt 14 haar om aan te moedigen. Op de laatste kilometer zal neefje Fedde met Mirjam meerennen. En als extraatje wordt ze door de mensen van de #beinspired campagne gefilmd tijdens de finish. Het wordt een mooie 40e verjaardag.

Marion van Griethuizen

Meer over het boek van Mirjam ‘Mijn Kankermarathon