The Hague Road Runners

HRR’s duiventil

De wedstrijdgroep van Ed Zijl sloot onlangs op traditionele wijze het seizoen af: met een feestje in American style. Een inkijkje in Eds duiventil.

Ed noemt zijn groep een duiventil, omdat mensen binnen komen vliegen, weer uitvliegen, weggaan en vaak ook weer terugkomen. Een bijzondere mix van buitengewoon gezellige mensen. Sommige lopers zijn fanatiek en sommige zijn er (stiekem) misschien wel vooral voor de gezelligheid. De fanatiekelingen hadden ’s ochtends de Molenloop nog gedaan.

Henk gaf tijdens het feest een speech, waarin hij benadrukte dat we verwachten dat Ed toch zeker doorgaat tot zijn 80ste. Om dat te bekrachtigen kreeg Ed zijn jaarlijkse contributiecheque, samen met een reuzendoos Merci, een fles echte Russische Vodka en een bloemetje. Henk benoemde hoe bijzonder het is dat Eds trainingen altijd voor iedereen leuk zijn, al zijn de verschillen in de groep aanzienlijk (19-27 min). Bij trainingen worden drie groepen gemaakt of er worden EDstafettes in nog kleinere groepjes gedaan.

Centraal in het seizoen staat het Zorg en Zekerheid circuit, een serie van acht 5 km lopen. Eigenlijk weet altijd wel iemand uit de groep er een prijs weg te slepen. Meestal een dame, want die zijn relatief wat sneller dan de heren in de groep. Maar we hebben ook onze eigen interne competitie met het Zorg en Zekerheid circuit, met als voorwaarde dat je aan tenminste vijf van de acht lopen deelneemt. Ed reikte de medailles uit en de wisselbekers aan Tanya en Joost, winnaars van dit jaar. Hun naam staat nu op de wisselbekers. Winnaars van meer dan 15 jaar geleden pronken nog op de beker. Winnaars van daarvoor hebben inmiddels moeten wijken, bij gebrek aan ruimte op de voet van de beker. Ed daarover: “Ach, die kent toch niemand meer.”

Ed geeft trainingen zonder schema; hij werkt op gevoel. Hij kijkt naar zijn individuele lopers en past zich daarop aan. Toen ik bij hem kwam, zei hij: “Ik maak je sneller”. Dat zegt hij bij iedereen. En het lukt ook nog bij iedereen. Afwisselende intervaltrainingen, op maat, door duinen, op de weg en in het bos en natuurlijk regelmatig wedstrijden, want waar train je anders voor!? Ed is altijd op zoek naar nieuw en gezellig “talent”, lopers die sneller willen worden.

Ed en Marjolein en Rutger, op jullie gezondheid, en bedankt!

Egon

Zie de website: Zorg en Zekerheid circuit