Hague Road Runners

Hoe loopt het in de wandelgroepen?

Sinds 11 mei mochten we weer met elkaar trainen. Niet alleen de hardlopers, maar ook de wandelaars van onze club waren hier heel blij mee. Deze versoepeling maakt dat ook zij weer met meerderen samen de duinen en paden mogen opzoeken. We vroegen de trainers hoe zij de afgelopen maanden beleefd hebben en hoe ze naar de toekomst kijken.
Zaterdagmorgen wandelgroep
Carla van Beelen: “Ik heb de afgelopen weken veel alleen gewandeld en veel foto’s gemaakt. Die heb ik aan groepsleden gestuurd. Ik kreeg reacties terug dat men het ook gezien had. De meeste leden hebben in hun eigen omgeving gelopen. Wij zijn de risicogroep, de meesten zijn ruim over de 70 jaar.”

Kiek de Vreught: “Onze groep bestaat uit wel 28 mensen. Met een deel van de mensen hebben we lief en leed gedeeld in onze WhatsApp-groep of via de mail. Daarmee blijven we elkaar motiveren in deze tijd, waarin we elkaar ook missen. Iedereen wandelde voor zichzelf of soms met zijn tweeën.”

Cees Rip: “We wandelen als groep flink, maar het sociale aspect is in onze groep ook erg groot. Dat merk je nu ook en dat mis je nu door corona. Dat is gewoon jammer. Zo’n woensdagavond is toch wel heel belangrijk, in het midden van de week. We lopen met elkaar, we praten na en drinken een glaasje. Zo hebben we allemaal een leuke avond. De meesten van ons zijn gepensioneerd en leven hier steeds weer naartoe.”

Ook voor de wandelaars was 11 mei een belangrijke datum. Ze mochten weer met elkaar op pad. Hoe is hun ervaring met de eerste gezamenlijke wandelingen?

Cees: “Woensdag 13 mei was een prettig weerzien met de wandelaars. Wel wennen aan de 1,5 meter afstand maar je kan nog praten met elkaar. Het wandelen gaan we op deze wijze voortzetten, zolang de coronaregels gelden.”

Carla: “Het was wel even wennen met afstand houden. Tot nu toe bestond onze groep uit maximaal zeven mensen. Een aantal wandelaars is toch nog wel wat huiverig. Maar de wandelaars die mee hebben gewandeld waren wel weer enthousiast dat we elkaar weer konden zien en spreken.”

Kiek: “Ook op zaterdag 16 mei was er weer animo om te wandelen. Iedereen heeft het gemist en keek ernaar uit om weer door de duinen te wandelen. Ik heb wel af en toe moeten roepen dat er afstand gehouden moet worden. Maar verder ging het prima. Helaas geen koffie bij terugkomst, maar daar gaan we misschien wel iets op vinden.”
Woensdagavond wandelgroep
Hoe denken ze dat het in de toekomst gaat?

Cees: “Per 1 september mogen de sportkantines weer open, maar gaan we dan op 1,5 meter afstand van elkaar zitten?” Kiek is al verder in haar ideeën over het najaar: “We zullen het op de club anders moeten gaan inregelen. We kunnen niet allemaal tegelijk starten. Er lopen voordat de training start zoveel mensen door elkaar, hardlopers, wandelaars.”

Carla: “Ik heb geen idee van de toekomst. Misschien gaat het een poosje goed, waarna het weer een beetje escaleert door het virus. Ik zal er niet door thuis blijven zitten. Wat ik wel jammer vind is dat mijn initiatief van de nachtwandeling tijdens de kortste nacht, niet doorgaat. Ik hoop dat we weer snel naar het normale terug kunnen. Misschien september, maar het kan zomaar langer duren. Het is onbekend.”

Helma van den Berg