Hague Road Runners

Hoe is het met… Peter Groen?

De tijd gaat snel, erg snel. En soms als je buiten wandelt of traint, plopt de vraag op: “Hoe is het met?”. Een mooie vraag voor een nieuwe rubriek. Steeds geeft een clublid het stokje door aan een ander lid, aan wie hij of zij iets wil vragen.

Als redactielid mag ik (Helma) bij de start van deze nieuwe rubriek zelf het voortouw nemen. Voor mij makkelijk, want ik ben erg benieuwd hoe het met Peter Groen gaat. Hij is al eeuwen lid van onze club en bij velen van ons bekend.

Zoals velen weten heeft Peter wel zes jaar rondgelopen met een sterk verkalkende hartklep. Hij was relatief jong toen hij de diagnose kreeg. Hij bleef lopen en wandelen, maar kon steeds minder. Er ging steeds minder bloed naar zijn lijf. De gevolgen waren dat hij slecht herstelde en vaak krampen en spierpijn had. Na zes jaar was het zo nijpend dat hij onder het mes moest. Hij kreeg een openhartoperatie. En geloof het of niet: na zes weken liep hij alweer een paar kilometer hard aan de boulevard. Hij ging na twee maanden weer aan het werk. Dat terwijl er normaal gerekend wordt met een half jaar revalidatietijd. Mijn vraag is simpel:

Peter Groen

Peter, hoe gaat het met je gezondheid?
“Het gaat supergoed. Ik ben helemaal hersteld. Er is onlangs een hartfilmpje gemaakt, en dat was prima. Sporten heeft me hier doorheen geholpen. Doe ik het niet, dan slaap ik niet meer, word ik onrustig. Ik moet naar buiten, de frisse lucht in. Ik moet sporten. Het is supergezond voor je. Ik voel me er lekker door. En ik krijg er geen corona door.”

Wat betekent hardlopen voor jou?
“Hardlopen & wandelen is een stuk van mijn leven. Als ik dat niet doe, dan gaat er iets niet goed. Dat moet gebeuren.”

Hoe vul je je vrije tijd nu in?
“Tja, ik ga gewoon door, ik loop alleen. En voor de lockdown liepen we in kleine groepjes en was er ook gezellig koffie vanuit de achterklep van een auto. En als er iemand jarig was, dan waren er ook muffins. Allemaal lieve mensen.
Ik mis dat lopen wel en het wandelen natuurlijk ook. Dit jaar is er weer geen vierdaagse van Nijmegen. Ik heb er nu al 10 keer aan meegedaan. Eigenlijk wilde ik de vierdaagse maar één keer doen. Maar het is een kick. Je traint er naartoe en je leeft er naartoe. Het is gezellig. Heerlijk hoofdje leeg en gaan.”

Waar verheug je op na de crisis?
“Het naar de club kunnen, want dat mis ik zo verschrikkelijk. Op de zaterdag of op de woensdag ‘vergaderen’ we altijd. En de grootste onzin gaat dan over tafel. Ik mis die gezelligheid, het met elkaar lopen, een drankje doen en een grapje uithalen.”

Peters vraag is voor…?
Aan wie wil Peter een vraag voorleggen? Wie zou hij willen spreken? Hij hoefde er niet lang over na te denken. “John van der Kroft, voor hem heb ik een mooie vraag.”

Wij hebben het genoteerd en houden de vraag nog even onder de pet! Houd de website en de sociale media in de gaten!

Helma van den Berg


Naam: Peter Groen
Leeftijd: 63 jaar
Werk: Manager vrieshuizen bij grootste visbedrijf ter wereld (Vrolijk/Jaczon)
HRR lid sinds: 1988
Traint bij: Ed Reinecke & Jolanda Messerschmidt
Houdt van: lekker visje eten, mijn vrouw Cobie, die ook HRR-lid is, muziek als Pink Floyd, U2, Coldplay