The Hague Road Runners

Hoe is het met… Barbara van Gessel?

De tijd gaat snel, erg snel. En soms als je buiten wandelt of traint, plopt de vraag op: “Hoe is het met?”. In deze rubriek geeft een clublid steeds het stokje door aan een ander lid, aan wie hij of zij wat wil vragen.
Barbara is al jaren lid en trainer bij de HRR. Ze is betrokken bij de lopers in haar groep en daagt ze graag uit met een leuke, onverharde route. Of een bootcamp in de open lucht. Voor Barbara is er niet zomaar iets teveel als het om gezelligheid en fit zijn gaat. Zo gaf ze in de afgelopen periode extra uitdagingen door online buikspier-challenges en bootcamps te verzorgen. Mirjam Graat was benieuwd naar haar.
Onze vraag waarom dit gesprek draait is altijd: “Hoe is het nu met je?” Maar in het geval van Barbara heeft Mirjam Graat een extra vraag bedacht. Daarom ging ik naar de training met mijn recorder en hield ik het interview in de buitenlucht met Barbara. Luister hieronder wat Mirjam aan Barbara vroeg.

Wat die extra vraag was? Mirjam Graat: “Ik mis Barbara’s lach. Als ik die hoor, doet me dat helemaal denken aan de gezelligheid bij HRR, het is een vertrouwd geluid. Ik wil haar daarom ook graag horen lachen.”
Alleen al het stellen van de vraag, maakte dat Barbara moest lachen. Het was daardoor een makkie om die lach vast te leggen. Barbara: “Wat lief van Mirjam!”

Maar, dan willen we ook graag weten hoe het met je is?
Barbara: “Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd voor mij. Ik mis mijn groep. We lopen in groepjes van vier. We hebben samen een WhatsApp-groep en delen veel en reageren leuk op elkaar. Wel ben ik na een jaar corona nog steeds niet gewend aan de situatie.”
Het social distancing vindt ze erg lastig. Het niet zomaar een knuffel kunnen geven, het moeten nadenken als er iemand op haar af komt lopen. Erg lastig om te doen en het vergt veel van Barbara.

Wat betekent hardlopen voor je?
“Hardlopen is mijn lust en mijn leven. Hardlopen is het enige waarmee ik mijn hoofd leeg kan maken. Als ik aan het hardlopen ben, dan stopt mijn hoofd.”
Maar als je bij Barbara loopt merk je daar niets van, ze heeft tijdens de training continu aandacht voor haar lopers. “Misschien helpt dat ook wel met mijn hoofd leeg maken, de groep geeft me energie. Door met hen te lopen krijg ik veel energie. Na het lopen voel ik me weer beter.”

Wat mis je nu het meeste?
Barbara: “Dat is die knuffel! En de etentjes met mijn familie. Ik kan op het moment met één persoon afspreken, dan kom je wel meer te weten van iemand, dat is ook fijn. Maar ik mis het groepsgevoel, het met elkaar zijn. En ik mis de club: dat je in de kleedkamer iedereen hoort, blablabla. Dat we niet op het terras kunnen zitten. Dat we kunnen blijven plakken totdat de bar ons eruit gooit.”

Waar verheug je je het meeste op als corona voorbij is?
“De knuffel. En dat ik gewoon weer naast iemand mag zitten zonder dat ik na moet denken ‘wat als ik corona heb en ik geef het aan iemand en die persoon wordt ziek’. Dat is mijn grootste stress nu. Het lijkt me zo heerlijk dat ik me daar niet meer druk over hoef te maken. En natuurlijk ook dat je weer met een grote groep buiten mag zitten. Nergens over nadenken.”

Aan wie zou jij willen vragen hoe het gaat?
“Ik ben benieuwd naar Marjolein Lutter. Ze is superaardig en ik vind het altijd leuk om even met haar te kletsen. Ze geeft normaal les op een sportschool, dus deze coronatijd kan niet makkelijk voor haar zijn. Haar lessen vind ik geweldig, ze zijn pittig maar geven veel voldoening en een beetje spierpijn . Ze geeft nu pilates buiten op donderdagochtend om 9.30 uur en als je tijd hebt kan ik deze aanraden. Het lijkt me goed om haar te vragen.”

Helma van den Berg

Naam: Barbara van Gessel
Leeftijd: 52 jaar
Werk: geen
Lid: sinds 14 jaar
Traint bij: groep van Barbara van Gessel
Houdt van: hardlopen, zwemmen, haar honden en haar HRR-groep.