Hague Road Runners

Hoe is het met… Ab Dijkers?

In deze rubriek gaf een clublid steeds het stokje door aan een ander clublid. Deze rubriek is geboren vanuit de behoefte om in coronatijd op de hoogte te zijn van hoe het andere leden vergaat. Inmiddels weten we dat dat tijdperk gelukkig afloopt. Daarom zocht ik naar een bijzonder lid om de laatste vraag aan te stellen. Dat moest natuurlijk Ab Dijkers worden. Hij is zonder twijfel het oudste nog hardlopende lid van onze club. Ik vond het een eer om juist met hem deze serie af te sluiten.

Hoe is het nu met je?
“Het is prima met mij. Ik zit in een verzorgingshuis omdat mijn vrouw daar woont.” Ab woont nu sinds februari 2021 in het huis samen met zijn vrouw. Mevrouw Dijkers werd opgenomen omdat ze niet meer zelfstandig kon wonen. Ab: “Mijn oude woning is inmiddels verkocht. Mijn vrouw kan niet meer lopen. Ze wordt hier bij veel geholpen, zoals bij het naar bed gaan. Mijn leven is nu helemaal geregisseerd. We hoeven niet meer zelf te koken. Ik wandel vijftig meter en kan dan eten. Maar ik kan alles doen wat ik wil, als ik weg wil kan ik weg. Er zijn wel bepaalde regels natuurlijk, zoals hoe laat we eten en dingen doen.”

Hoe is het je vergaan in de coronatijd, voor februari 2021?
“Ik woonde gewoon thuis en heb niet veel van corona gemerkt. Ik ben inmiddels twee keer gevaccineerd, in februari en in maart.”

Wat betekent hardlopen voor je?
“Hardlopen is mijn grote hobby. Ik heb in het verleden van alles gelopen, ook marathons. En ik ben ook nog trainer geweest bij de HRR. Maar sinds corona heb ik geen wedstrijden meer gelopen. Dat ga ik ook niet meer doen. Ik loop de 10 km toch niet meer onder de dertig minuten. Maar ik kijk wel op de site van de HRR wel naar de uitslagen, en natuurlijk naar wat er verder speelt.”

Wat heb je in de afgelopen periode gemist?
“Dat was het gezellig naar de club gaan. Dat kon een hele tijd niet, omdat de club dicht was. Het mag nu weer. Afgelopen woensdag ben ik nog geweest. Ik loop nog twee keer per week, op de maandag en woensdag en soms ook nog voor mezelf. Dat doe ik dan altijd bij de bosjes van Pex, waar ik nu vlakbij woon.”

Waar verheug je je het meeste op als corona voorbij is?
“Ik zou wel weer eens met vakantie willen, maar dat is lastig met mijn vrouw, die kan niet mee. Dat is jammer. Dan ga ik dus ook niet.”

Ab, kun je de lezers vertellen wat jouw geheim is, waardoor je nog altijd fit bent? Of heb je een slimme tip voor de lezers?
“Pfff… mijn geheim? Ik weet niet wat mijn geheim is… Ik heb wel eens het een en ander meegemaakt tijdens de marathon van Rotterdam. Daar werd me geadviseerd om de dag erna uit te lopen. Dat heb ik gedaan, maar ik was na 100 meter al kapot. Dus dat raad ik je niet aan. Maar wel wil ik iedereen adviseren om goed je best te doen en het gezellig met elkaar te maken. Eet lekker en drink gezellig een biertje. Dat doe ik ook nog met Louis, na onze training op maandag en woensdag. En babbel ook gezellig met elkaar in het clubgebouw. Dat kan nu weer!”

Helma van den Berg

 

Naam: Ab Dijkers
Leeftijd: 87 jaar
Werk: al jaren met pensioen
Lid sinds: 1986. Hij werd lid toen de club nog in de Doorniksestraat zat, omdat iemand hem tijdens een wedstrijd over de HRR vertelde
Traint bij: groep Jos de Graaf
Houdt van: hardlopen en gezellig na afloop bij elkaar zitten en babbelen. En sport kijken. Ab was ook vele jaren actief als korfballer en later was hij scheidsrechter bij korfbal.