De gezondheid van jou en iedereen om je heen staat op dit moment centraal. Aangezien je altijd een virus op kan pikken is het belangrijk gezond te blijven. Je gezondheid kan je op peil houden door middel van gezond eten en voldoende bewegen. Doordat je lichaam gezond is, bouw je een natuurlijke weerstand op die helpt de virussen tegen te houden.
Goed voor je immuunsysteem
Het is daarom belangrijk om je weerstand op peil te houden. Dit kan je doen door regelmatig thuis te sporten of buiten hard te lopen. Bij het sporten moet je er wel rekening mee houden dat je niet te diep gaat. Als je te intens sport heb je tijdelijk een lagere weerstand, wat ertoe leidt dat je alsnog een virus te pakken krijgt. Onderzoek wijst erop dat er een sterk verband is tussen bewegen en je immuunsysteem.
Je immuunsysteem is het verdedigingssysteem tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Regelmatig bewegen is gunstig voor het functioneren van het immuunsysteem. Sporten bevordert de bloedsomloop, die zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam voert en in staat is afvalstoffen af te voeren. Hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid, herkennen ze ongewenste invloeden van buitenaf en reageren ze hierop.
Behoud een basisconditie
De meeste hardloopwedstrijden zijn uitgesteld tot het najaar en de vraag is of ze überhaupt nog doorgaan. Voor velen zorgt dit voor stress, rusteloosheid en een gebrek aan doelstellingen. Het is echter belangrijk dat je ook in deze periode in conditie blijft. Op dit moment kan je niet meer hardlopen met je hardloopgroepje en je hardloopvereniging is gesloten. Als je in training was voor een hardloopwedstrijd, betekent dat niet dat je hetzelfde volume hoeft te blijven lopen, maar blijf wel in beweging! Pas je schema aan, zodat je in conditie blijft, zodat je later weer opnieuw kan beginnen met trainen voor je wedstrijd. De training die je hebt gedaan, zorgt ervoor dat je straks gemakkelijker loopt. Zorg er dus voor dat je een basisconditie behoudt.
Andere doelstellingen
Ook kan je andere doelstellingen voor jezelf formuleren in plaats van die ene hardloopwedstrijd die je zou lopen. Bouw je afstand verder uit, probeer wat extra snelheid te winnen of ga zoveel mogelijk verschillende hardlooproutes lopen.
Let er wel op dat als je gaat hardlopen je dit veilig doet en ga niet de deur uit als je klachten hebt, ook al zijn ze mild.
Tot slot nog enkele tips om de coronatijd door te komen:
1. Organiseer een evenement voor jezelf.
Plan een 10 km, halve marathon of hele marathon. Prik een datum en je kan gericht je trainingsschema daarop afstemmen.
2. Doe mee aan een Virtual Race.
Veel organisaties hebben hun wedstrijd omgezet in een Virtual Race. Natuurlijk niet hetzelfde gevoel als je echt in dat land de wedstrijd loopt, maar het is een mogelijkheid om toch weer een doel te hebben.
3. Maak een duidelijke planning.
Door een duidelijk schema te maken met geplande trainingen, zal je zien dat het je minder moeite kost om te gaan trainen.
4. Beloon jezelf en houd de voldoening in gedachten.
Het voldane gevoel achteraf wordt door veel hardlopers gezien als de ultieme beloning. Naast deze voldoening kan je ook voldoening halen uit de beloning die je jezelf cadeau doet bij het behalen van een vooraf gesteld doel.
Maar het belangrijkste is, blijf gezond! Ik hoop dat we elkaar weer snel op de club mogen ontmoeten zodat we weer plannen kunnen maken voor leuke wedstrijden.
Dannis van den Berg, fysiotherapeut HRR