Hague Road Runners

Gezond eten? Een peulenschil !

Peulvruchten zijn heel goed wanneer je een gezond eetpatroon wilt creëren. Het Voedingscentrum ziet bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen als peulvruchten. Sperziebonen behoren ook tot de peulvruchtenfamilie, maar worden vanwege de voedingswaarde tot de groenten gerekend.

Peulvruchten
Bron foto: Voedingscentrum

Peulvruchten:

  1. verlagen je LDL- cholesterol (het slechte cholesterol), wat helpt de bloedvaten gezond te houden.
  2. bevatten veel eiwit en zijn daardoor een perfecte vleesvervanger.
  3. bevatten ijzer en B-vitamines (geen B12).
  4. bevatten veel vezel, wat zorgt voor een goede spijsvertering.
  5. zijn lekker goedkoop, je kunt er eindeloos mee variëren en ze vullen goed.
  6. zijn makkelijk te bereiden en te koop in glas, pot of blik. Let bij peulvruchten in glas of blik wel op het zoutgehalte. Ze zijn een gezonde keuze als ze minder dan 0,5 gram zout per 100 gram bevatten. Gedroogde peulvruchten moeten lang worden gekookt voordat ze gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze een nachtje laat weken in water.
  7. zijn duurzaam, de teelt is minder belastend dan die van aardappelen en rijst. Veel soorten komen van eigen bodem.

Via de website van de Maag Lever Darmstichting kun je het receptenboekje ‘Je spijsvertering heeft zin in peulvruchten’ aanvragen:
https://www.mlds.nl/receptenboekje-peulvruchten-vegetarisch/

Henriëtte Waalewijn

Op woensdagavond 13 april is Henriëtte Waalewijn weer op de club voor een spreekuur.
Eind maart hangt er een A4 op het prikbord in het clubgebouw met de datum voor 13 april.
Je kunt Henriëtte ook bellen op nummer 06-44502504 of mailen naar h.waalewijn@hotmail.com.