We lezen in de hardloopmagazines altijd over hardloopschoenen, maar nooit over hardloopsokken, dachten wij. Wij deden ons eigen markt- en intern onderzoekje, mét statistieken erbij! Een rondgang langs onze eigen HRR-leden leerde ons dat voor een goede hardlooptraining lang niet altijd professionele hardloopsokken nodig zijn. Met een doodgewone sok kom je een heel eind.
Voor Marc de Jonge uit de groep van Barbara van Gessel is het een uitgemaakte zaak. Het maakt hem niet uit op wat voor sokken hij zijn rondjes afwerkt. “Een sok is een sok, ik geloof niet echt in een verschil tussen gewone sokken of hardloopsokken.”
Marc bevindt zich in goed gezelschap. Uit een rondvraag onder onze eigen leden blijkt dat ruwweg 30 procent zich wel eens op gewone sokken heeft gewaagd. Met name onder mannen is dat het geval, bij de vrouwen is het aantal aanzienlijk kleiner. “Ik kan me voorstellen dat het bij een marathon wel uit kan maken”, zegt Marc. Zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar sokken die hij de vorige dag heeft gedragen. “Dat scheelt weer extra was.”
Ook onder onze wandelaars hebben wij de vraag uitgezet. Zij hebben een duidelijke voorkeur voor stevige wandelsokken. “Gewone sokken hebben naden en zakken af. Wandelsokken hebben dat probleem niet”, zegt Ineke Gillet, een van de ondervraagden.
Naadje van de kous
Marjolein van den Broek is een van de vrouwen die tijdens een hardlooptraining ooit normale sokken aantrok. Maar voor haar was de lol er snel af. “Gewone sokken zijn weliswaar dunner, dat is een voordeel. Maar ik kreeg last van de naad die tegen mijn nagelriem aandrukte.”
Fysiotherapeut Dannis van den Berg herkent dit. “Naden kunnen inderdaad irriteren, maar het is natuurlijk prima als je het op gewone sokken redt.”
In zijn fysiopraktijk is de vraag wat voor sokken iemand aan heeft niet echt een issue. Eerder gaat het over compressiekousen, voor mensen met kuitklachten.
Als Dannis dan toch een advies moet geven, zou hij voor hardloopsokken gaan. “Je wilt liever geen wrijvingsplekken hebben. En ik zou iedereen sowieso aanraden de sokken eerst te wassen, om wrijving en blaren te voorkomen.”
Wat je ook kiest, de redactie wenst je veel happy kilometers deze zomer!
Tekst en illustratie: Sal Stam en Helma van den Berg
Ons markt- en interne onderzoekje over hardloopsokken vind je hieronder.