Hague Road Runners

Extra beroep op assistent-trainers in coronatijd

Dankzij de flexibiliteit, inzetbaarheid en sportiviteit van iedereen van de HRR doorstaan we de coronacrisis. Geen nazit op de club en tijdens het lopen weinig kans op bijpraten door de 1,5 m afstand van elkaar. Ook de trainingen zelf waren in de eerste periode van de coronacrisis anders van opzet. Groepen lopers werden gesplitst in kleinere groepjes waarbij er een extra beroep op de assistent-trainers werd gedaan om groepen te begeleiden. We hebben een aantal assistent-trainers gevraagd om hun ervaringen tijdens de coronacrisis met ons te delen: het assistent-trainersduo Aart Aarden en Gerard van Maanen, Maaike Velderman, Mark van Diemèl, Eveline van Oostrom, Ellen Oosterbaan, Ron van den Heuvel en Mario Paerels.

Aart loopt links voor

Aart Aarden en Gerard van Maanen
Groep Ed Reinicke, afstand 10 km en halve marathon, ca. 40 lopers.

Gerard in actie

Hoe lang zijn jullie al assistent-trainer?
Nadat Ed Reinicke op zondagochtend de ‘ERG-groep’ niet optimaal meer kon begeleiden tijdens de training, zijn de zondag trainingen tijdelijk waargenomen door Remon de Klerk, Marco de Graaf en Walter Rutten, maar dat paste niet helemaal in hun eigen trainingsagenda. Sinds november 2019 verzorgen Gerard van Maanen en ik dan ook met veel plezier de trainingen op zondag.

Wat vinden jullie leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Wij zijn alleen op de zondagochtendtraining actief als assistent en dan staat er meestal een duurloop op het programma. Wij lopen en trainen sinds 2005 met elkaar en vinden het erg leuk dat wij samen onze hardloophobby in deze vorm gestalte kunnen geven, we vullen elkaar goed aan.

 

Welke positieve ervaringen hebben jullie als assistent-trainers in coronatijd opgedaan? En gaan jullie die voortzetten de komende tijd?
Dat we in coronatijd, zonder hulp of steun van trainers, de trainingen goed konden volbrengen, hebben we als zeer positief ervaren. De positieve reacties en feedback van de lopers hebben ons dan ook gesterkt om op dezelfde loopweg door te blijven gaan.

 

Maaike Velderman
Groep Jolanda Messcherschmidt, afstand 10 km, 40 à 50 lopers.

Hoe lang ben je al assistent-trainer?
Ik ben nog maar net begonnen met assisteren. Sinds we weer met kleine groepjes mochten lopen, ben ik gaan meehelpen.

Wat vind je leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Ik vind het sowieso erg leuk om met een groepje mensen samen op pad te gaan. Daarnaast vind ik het een uitdaging om te zorgen dat een training niet saai wordt en mensen blessurevrij en efficiënter gaan lopen.

Welke positieve ervaringen heb je als assistent-trainer in coronatijd opgedaan? En ga je die voortzetten de komende tijd?
Hiervoor gaf ik voetbaltraining aan een meidenteam, maar dat kwam door corona stil te liggen. Ik ben vervolgens gaan nadenken of ik daarmee door wilde gaan en heb besloten ermee te stoppen. In plaats daarvan wil ik in de toekomst hardlooptraining gaan geven en ben nu bezig met een opleiding tot hardlooptrainer. Daar heb ik nu genoeg tijd voor! Ik train nog helemaal niet zo lang bij de club, maar ben echt verrast hoe leuk het is en hoop nog lang lid te blijven!

Mark van Diemèl
Trailgroep Pierre van Leeuwen en Willem van Prooijen, ca. 20 lopers

Noot van de redactie: Mark heeft de eerste 2 vragen iets anders beantwoord:
Sinds mijn jeugd doe ik aan hardlopen, vooral als afwisseling met andere sporten, maar ben nooit een asfalttijger geweest. De afwisseling van bos, duin, strand, het beklimmen en afdalen van heuvels sprak mij meer aan. Heb ooit een halve marathon gelopen, een marathon zal je me niet zien lopen, maar wel lange afstanden in de natuur in binnen- en buitenland. Ieder zijn ding.

Trailrunners zijn, net als mountainbikers in het algemeen, niet zo geïnteresseerd in harde ondergrond of het behalen van bepaalde tijden, of het trainen voor een bepaalde afstand. De vrijheid, één zijn met de natuur en uiteraard respect daarvoor. Het is net als met zeilen, niet per se van A naar B, liever eerst via D en E. Het kan soms gemoedelijk lijken, maar er wordt serieus getraind, met veel hoogtemeters (en dieptemeters), het hele jaar door in het prachtige Zuid-Hollandse landschap. Spontaan worden samen afspraken gemaakt om een bepaalde trail te gaan lopen. Gelukkig vaak kleinschalige evenementen waar je nog onderweg kan verdwalen en waar Belgisch bier aan het eind meer wordt gewaardeerd dan een lullige medaille.

Wat vind je leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Het leuke van trainen met en bij de trailgroep is het iedere keer weer improviseren; afhankelijk van het programma, de weersomstandigheden, en de wisselende, diverse samenstelling van de groep. Ervoor zorgen dat iedereen aan zijn/haar trekken komt, en ervoor zorgen dat iedereen plezier beleeft zijn de allerbelangrijkste aspecten van het trainen van, en bij, de trailers!

Welke positieve ervaringen heb je als assistent-trainer in coronatijd opgedaan? En ga je die voortzetten de komende tijd?
Tijdens corona is de trailgroep in kleinschalige samenstelling doorgegaan met trainen, als trainer heb ik drie maanden een klein groepje onder mijn hoede genomen. Met inachtname van een flinke afstand werden flinke afstanden overbrugd. Op de achtergrond via de groepsapp gesouffleerd door Pierre hebben we ons programma afgewikkeld, met hier en daar wat eigen interpretatie. Anders dan bij de normale training leidde dit in het begin tot discussies, over de te volgen route, wel over het strand, niet over het strand, maar ja, zet vier traillopers bij elkaar en je krijgt 6 verschillende meningen, het blijft een raar volk 😉. Uiteraard kwamen we er gaandeweg en onderweg onderling altijd weer uit; met de endorfine werd de coronastress gaandeweg verdreven.

Eveline van Oostrom

Eveline staat rechts op de foto

Groep Jolanda Messerschmidt (oorspronkelijk groep Marty Messerschmidt, afstand marathon, maar doet het voorlopig rustiger aan), afstand 10 km, 40 à 50 lopers

Hoe lang ben je al assistent-trainer?
Ik doe dit vanaf de voorbereiding voor de CPC, december 2019.

Wat vind je leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Iedereen is enthousiast en is altijd tevreden/gelukkig als de training er weer op zit. Het leukste vind ik de mensen enthousiasmeren, ook al hebben ze geen zin en zijn ze wel gekomen. Dat gaat altijd goed. Ik vind alle trainingen leuk, maar het allerleukste vind ik gevarieerde intervaltrainingen in Clingendael en lekker rustig duurlopen op zaterdag, weer of geen weer.

Welke positieve ervaringen heb je als assistent-trainer in coronatijd opgedaan? En ga je die voortzetten de komende tijd?
Dat het prima werkt om de groep in kleinere groepjes te verdelen met een assistent-trainer. Als één trainer de training voorbereidt en dit met de assistenten deelt, werkt het prima. Een keer op een andere locatie starten vind ik ook leuk. Daardoor hebben we gevarieerdere routes kunnen lopen op zaterdag.

Ellen Oosterbaan
Groep: Jos de Graaf (maandagavond) en Jolanda Messerschmidt (donderdagavond en zaterdagochtend), afstand 10 km, groepsgrootte: groot!

Hoe lang ben je al assistent-trainer?
Gecertificeerd sinds december vorig jaar, maar voor die tijd hielp ik ook al regelmatig als de trainers er niet waren.

Wat vind je leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Ik vind het leuk om een blije groep lopers die je hebt kunnen verrassen (en laten genieten) van een leuke of mooie route of een lekkere training. Mijn favoriete training: op zaterdag een rustige duurloop 1/2, kriskras door de duinen of het bos over vooral onverharde paadjes of even de frisse zeelucht opsnuiven aan het strand.

Welke positieve ervaringen heb je als assistent-trainer in coronatijd opgedaan? En ga je die voortzetten de komende tijd?
Een competitieve challenge helpt om een groep lopers met elkaar verbonden te houden in tijden dat je niet met elkaar mag lopen. Jolanda is hier sterk in. Zij verzon elke zaterdag weer een leuke challenge waar de groep zich in vastbeet. De mogelijkheid om elkaars prestaties te volgen via Garmin, Strava, WhatsApp etc. stimuleerde om niet achter te blijven, maar om vooral mee te willen doen. Nu we weer met elkaar mogen lopen is deze vorm van challengen niet meer nodig, maar de groep traint nog altijd voor een doel: een leuke loop ergens in het land voor een medaille! En het loopschema is hierop natuurlijk afgestemd.

Ron van den Heuvel
Groep Jolanda Messerschmidt (zaterdagochtend), afstand 10 km in 50-70 minuten, 30 lopers. Groep Jos de Graaf (woensdagavond), afstand 10 km, 15 lopers.

Hoe lang ben je al assistent-trainer?
Ik heb de laatste cursus meegedaan, dat was in oktober 2019. Toen Jos voor een operatie uitviel heb ik zijn training op woensdagavond overgenomen, samen met Mario. Nu assisteer ik Jos wanneer het nodig is. Bij Jolanda assisteer ik als de groep zo groot is, dat ze extra hulp nodig heeft. Vanaf wanneer precies, dat weet ik niet meer. Maar in ieder geval van voor corona.

Wat vind je leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Ik beschouw mij zelf niet als trainer. Ik voel me meer een begeleider die oplet dat het veilig blijft en de groep bij elkaar blijft. In het begin hang ik altijd achteraan, omdat ik zelf rustig op gang moet komen. Wanneer het een overzichtelijk parcours is, bijvoorbeeld op het strand, dan ga ik op dat stuk lekker los, om dan vervolgens weer meer in de begeleidersrol te schieten en te zorgen dat iedereen mee kan komen en bij elkaar blijft. Ik loop vanwege mijn mentale gezondheid en vind veiligheid en gezelligheid belangrijk. Ik ben veel minder van de looptraining.

Welke positieve ervaringen heb je als assistent-trainer in coronatijd opgedaan? En ga je die voortzetten de komende tijd?
Ik heb gedurende de hele intelligente lockdown gelopen, omdat dit belangrijk is voor mijn mentale gezondheid. In eerste instantie met een vriendin of alleen. Vervolgens kwamen de geweldige challenges van Jolanda. Vol enthousiasme heb ik er een paar meegedaan. Maar ik was erg blij dat we op een gegeven moment weer in kleine groepjes konden lopen, dat is toch heel anders. Het is ook een heel andere energie bij het lopen, wanneer je met een groep loopt. En ik merkte ook dat de lopers die kwamen opdagen het erg waardeerden dat we weer samen konden lopen en het bestuur en de trainers erg hun best deden om er het beste van te maken. Wat ik jammer vond, is dat er geen gezellige nazit meer was, maar dat gaat wel weer komen wanneer de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Mario Paerels
Groep Jos de Graaf, afstand 10 km, ca. 25 lopers

Hoe lang ben je al assistent-trainer?
Het mooie is dat ik officieel geen assistent-trainer ben als je kijkt naar diploma’s. Ik heb door de blessure die ik heb de opleiding tot assistent niet kunnen doen. Ik ben ooit eens door Selma gevraagd, omdat er toen een keer geen assistent beschikbaar was, een training waar te nemen. Blijkbaar waren de reacties van de groepsleden positief want vanaf dat moment deed Selma, en later ook Jos, steeds vaker een beroep op me.

Wat vind je leuk aan het assistent-trainerschap (bepaalde trainingen, speciale oefeningen)?
Er is niet een speciaal onderdeel dat ik extra leuk vind van de training. Ik vind het leuk als de training die op het schema staat en de route die ik van te voren heb bedacht, mooi in overeenstemming zijn met elkaar en dat de lopers na afloop zeggen dat ze lekker hebben gelopen. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om mensen in het algemeen te motiveren om alles wat er bij hen in zit eruit te halen. daarbij wel in het achterhoofd houdend dat iedereen zijn eigen topniveau heeft.

Welke positieve ervaringen heb je als assistent-trainer in coronatijd opgedaan? En ga je die voortzetten de komende tijd?
De coronatijd heeft voor mij persoonlijk wel wat dingen duidelijk gemaakt en niet per se over het assistent-trainerschap. Waaronder dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is wat we allemaal hebben. Voor sommige mensen, en ik heb daar de laatste maand/anderhalve maand zelf ook last van gekregen, is het toch wat lastiger om jezelf naar buiten te krijgen en om iets te doen. Bij mij heeft dat ertoe geleid dat ik wat langer dan er theoretisch voor staat 100% hersteld zal zijn en zelf weer tot trainen kan gaan komen.

Noot van de redactie: vorig jaar heeft Mario een ongelukje gehad en daarbij is de pees van zijn bovenbeenspier afgescheurd. In september is deze operatief weer vastgezet. Toen het weer een beetje mogelijk was, heeft Mario trainingen waargenomen voor Jos omdat hij toen was uitgeschakeld. Vanaf het begin van de corona-uitbraak heeft Mario zich echter moeten bezighouden met wat krachtoefeningen, wandelen en fietsen. Sinds een paar weken is hij weer heel voorzichtig gestart met hardlopen.

Marion van Griethuizen