Hague Road Runners

Evert van Nieuwenhuizen: assistent-trainer met bijzondere gave

Na twintig jaar gaat assistent-trainer Evert van Nieuwenhuizen onze club verlaten. In mei verhuist hij met zijn vrouw naar Dodewaard (Gelderland). Een welverdiende terugblik.

Hij kent Meijendel als zijn broekzak, is altijd positief, bedenkt afwisselende trainingen en hij is er echt altijd, weer of geen weer, zeggen zijn ploeggenoten. En dan nog iets: bij laagtij, een zuidwestelijke wind en een dun laagje water kun je beter niet achter hem aanlopen. Een keer stapte iemand in een gat waar Evert net moeiteloos overheen was gesneld. Sindsdien heet het dat Evert van Nieuwenhuizen als enige in staat is om over water te lopen.

Staat van dienst
In 2003 begon hij met hardlopen. Hij volgde de CPC-training, werd HRR-lid en loopt nu al jaren mee in de groep van Erik Kerklaan. Evert kan terugkijken op een dijk aan loop- en wedstrijdervaring. Niet een keer sloeg hij de Meijendelloop over (“ik heb alle shirts”), hij liep elk jaar de CPC, twee keer de marathon van Rotterdam, een keer die van Berlijn, en ga zo maar door.
En steeds bleef hij fier overeind, nooit raakte hij geblesseerd. “Kennelijk heb ik een goed gestel”, zegt Evert. Zijn ploegmaten zeggen het zo: “Evert heeft geen pijngrens”. Een keer ging er een roestige spijker dwars door zijn schoenzool, Evert trok ’m eruit en liep zonder enig probleem verder. Nooit iets aan overgehouden. “Hoe druk het ook is en hoe moe je ook bent, van hardlopen knap je op. Het geeft nieuwe energie.”

Opleiding
Met die instelling hielp hij de afgelopen jaren ook andere hardlopers op weg. In 2016 volgde hij de opleiding tot assistent-trainer. “Ik krijg er een kick van als je iemand klaar kunt stomen voor een CPC of een marathon.” Door de ziekte van Erik nam hij zijn eigen groep het afgelopen jaar steeds meer op sleeptouw. “We vormen echt een hechte groep, zegt Evert. “Het zijn serieuze lopers maar we zijn ook echt vrienden. We schieten elkaar te hulp als het zo uitkomt. Dat ga ik de komende tijd wel missen.”
Evert is nu bezig met de bouw van een nieuw huis in Dodewaard, aan de Waal tussen Tiel en Nijmegen. Een nieuwe hardloopvereniging heeft hij al gevonden: De Dijkrunners. De rust in zijn nieuwe omgeving past hem wel, Scheveningen werd de afgelopen jaren steeds drukker, zegt hij. In de toekomst zal Evert toch regelmatig onze kant op komen, verwacht hij. “Mijn hele familie woont hier, we gaan elkaar vast nog terugzien.”

Sal Stam