Hague Road Runners

Een marathon lopen: enkele do’s en don’ts

Door: Hanna Vandenbussche

Ooit vertelde een vriend mij op de vooravond van mijn eerste marathon dat er twee soorten mensen bestaan. Zij die reeds een marathon gelopen hebben, en zij die het nog niet hebben gedaan. Met enige fierheid kon ik mij een dag later tot de eerste groep rekenen. Een marathon is een mythische en bijzondere beleving waar je, ongeacht het eindresultaat, steeds met enige trots op terugkijkt.

Locatie
Er worden intussen marathons georganiseerd over de hele wereld, en dit zowel in spectaculaire steden als in schitterende natuuromgevingen. Neem je tijd om een fijne locatie uit te kiezen: geen monotoon kanaal, maar een spectaculaire stad of een natuurbeleving. Tijdens de wedstrijd kan het parcours namelijk een motiverende rol spelen. Je kunt je aandacht verspreiden over verschillende trekpleisters op het parcours. Trek ook enkele dagen op voorhand naar de stad waar je je marathon zult lopen. Op die manier kan je je in alle rust voorbereiden (nummer afhalen, tijdig eten, etc.) op de ultieme dag. Zorg er ook voor dat je in die laatste dagen voldoende koolhydraten opneemt en wees niet te avontuurlijk in jouw voedingspatroon. Kies voor maaltijden waarmee je vertrouwd bent en probeer zeker geen nieuwe sportdranken of gelletjes uit.

Voorbereiding
Een marathonervaring beperkt zich niet tot de wedstrijd alleen. Geniet ook van de voorbereiding. Dertig kilometer lopen doorheen de natuur kan een ware bron zijn van plezier. Steek variatie in jouw trainingen zodat je dagelijks zin hebt om je loopschoenen aan te trekken. Kies ook niet steeds voor hetzelfde parcours, maar verken nieuwe routes in de omgeving waar je woont of werkt. Krijg je het zwaar tijdens een trainingsweek of voel je ergens een lichte pijn opkomen, aarzel dan niet om een dag rust te nemen. Het is belangrijk om met een frisse geest en een gezond lichaam je trainingen aan te vatten.

Start
Aan de startlijn heb je misschien een gedroomde eindtijd in gedachten. Focus hier niet te sterk op: prestaties moet je niet alleen meten, maar ook beleven. Voormalig wereldrecordhoudster Paula Radcliffe schreef ooit dat je een marathon kunt vergelijken met een mensenleven. Je moet genieten van de fijne momenten en je moet door de moeilijke periodes. De beleving primeert op dat (vervangbare) cijfertje dat naast je naam te vinden is.

Finish
Ooit maakte mijn trainster een groot bord dat ze mij tijdens de marathon liet zien: “pijn verdwijnt, maar trots blijft”. Pijn en vermoeidheid zijn onvermijdelijk tijdens een marathon, maar achteraf zal je je vooral het gelukzalige moment herinneren waarop je die eindmeet overschrijdt. Wees trots op je prestatie, ongeacht de eindtijd.
Veel succes en vooral: geniet!