The Hague Road Runners

Dit voedsel houdt je brein in topconditie

In tijden van corona, waar we helaas nog middenin zitten, is het van belang dat we naast onze lichamelijke gesteldheid ook ons brein in topconditie houden. Alert en helder zijn, een vitaal geheugen houden en een goed humeur hebben.
Het klinkt misschien gek, maar een groot deel van de gezondheid van je hersenen loopt via de darmen. Hoe beter de conditie van je darmen, hoe gunstiger dat is voor je hersenfuncties. Rond de darmen zit namelijk zo’n uitgebreid zenuwstelsel dat dit ook wel eens het tweede brein wordt genoemd. Dit zenuwstelsel reguleert van alles in je lichaam en geeft signalen naar de hersenen en andersom. Bij het gezond houden van dit tweede brein spelen bacteriën in de darmen een grote rol. Hoe gevarieerder de samenstelling van bacteriën in de darmen, hoe beter. Vezelrijk eten helpt hier onder andere bij.

In het herfstseizoen zijn sommige mensen gevoeliger voor somberheid en lusteloosheid. Naast bewegen in de buitenlucht hierbij wat tips voor het boodschappenlijstje.

1 Vette vis
Vooral vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardines bevatten veel omega-3 visvetzuren. Dit zijn onverzadigde vetten en de belangrijkste bouwstenen voor ons brein. Onderzoek geeft aan dat het eten van vette vis beschermt tegen de achteruitgang van het brein op oudere leeftijd.
2 Noten
Noten en vooral walnoten zijn perfect voer voor je hersenen. Ze bevatten niet alleen vezels, wat gunstig is voor de darmen, maar ook de juiste soort vetten. En van alle noten bevatten walnoten de meeste omega-3 vetten. Noten bevatten ook veel energie. Een handje per dag is voldoende. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot de noten gerekend.
3 Pure chocolade
De kracht van chocolade zit hoogstwaarschijnlijk in de polyfenolen. Deze komen van nature voor in cacao. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe meer polyfenolen. Maar ze zitten ook in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten. Ook pure chocolade levert energie. Een kleine hoeveelheid per dag is genoeg.
4 Koffie
Cafeïne verhoogt de alertheid en het concentratievermogen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Max. drie à vier kopjes per dag.
5 Veel groenten in alle kleuren van de regenboog
Dat mensen in de zogeheten ‘blauwe zones’ (bijvoorbeeld in Sardinië en in een deel van Japan) met een gezond brein oud worden, heeft onder andere te maken met de hoeveelheid groenten die ze eten. Groenten leveren veel bioactieve stoffen. Dit zijn stoffen die mogelijk een bepaalde biologische of fysiologische functie hebben met een gezondheidsbevorderend effect, maar waarvoor geen behoefte is vastgelegd (de positieve werking is duidelijk, maar zal verder wetenschappelijk moeten worden onderzocht).
Elke kleur groente levert weer een andere soort. Ze werken vaak als anti-oxidant en kunnen zo directe schade aan de hersencellen voorkomen. Maar groenten leveren ook polyfenolen die helpen om de conditie van bloedvaten in het brein gezond te houden. En dan zitten groenten ook nog boordevol vezels. Die zijn – met een omweg via je darmen – weer gunstig voor je hersenen.
6 Gefermenteerde producten
Yoghurt, kefir, zuurkool zijn voorbeelden van producten die levende bacteriën bevatten. Dit zijn de meest gunstige melkzuurbacteriën. Deze hebben een positieve invloed op de bacteriesamenstelling in de darmen. Hoe gunstiger (in variatie en hoeveelheid) de bacteriesamenstelling in de darmen, hoe beter dat waarschijnlijk is voor de hersenen.

Henriëtte Waalewijn