Hague Road Runners

Die andere Vierdaagse

Jeanette en Tine

Voor het HRR magazine schreef Tine Vermeer een sfeerverslag van een wat andere Vierdaagse: De Wandelvierdaagse van Apeldoorn.

Met een grote glimlach op mijn gezicht denk ik terug aan de week van 10 tot en met 14 juli. De week van de 4daagse van Apeldoorn. In de wandelgroep van Coby ontstond in augustus 2022 het idee om aan dit wandelevenement mee te doen. Ze noemen zich “de groenste 4daagse” en dat sprak ons wel aan.
Het bleef niet bij een plan want de accommodatie was al snel gevonden in Beekbergen het park Heideheuvel. Nu moesten we alleen nog maar in vorm komen. Het doel is om 4 x 20 kilometer te gaan lopen en de gemiddelde zaterdagwandeling is slechts 12 kilometer.

In januari 2023 starten we met een extra wandeltraining op maandagochtend. Gelukkig kennen Cees en Peter bijna alle weggetjes in Den Haag en Scheveningen dus met de extra kilometers komt het wel goed. In mei en juni wandelen we met gemak 20 en 25 kilometer. Wij zijn er allemaal klaar voor!
Op maandag 10 juli halen we onze startkaart op in de grote tent op het terrein van de Victoria Boys. Die dag maak ik voor het eerst kennis met Jeanette. Van haar krijg ik mijn eerste startkaart voor dinsdag 11 juli. Dan zegt ze; “Morgen zie ik u weer” en dat klopt inderdaad. We bouwen in die dagen een soort van band op. Ik ben zelfs in paniek als ik haar op woensdag even niet zie. Gelukkig, ze is er wél.

Die eerste wandeling op dinsdag 11 juli is direct een hele mooie tocht door het Orderbos en langs sprengen over smalle bospaadjes en over bruggetjes. Door prachtige villawijken van Apeldoorn (we zijn toch wel wat gewend in Wassenaar), met tuinen waar geen einde aan lijkt te komen. Iedere dag is er een rustplaats waar je op stoelen bij kan komen en zo nodig een smoothie of hamburger kan scoren, je blaren kunt laten verzorgen, of als het toevallig regent, even kan schuilen.
De route is steeds duidelijk aangegeven met rode pijlen. We zijn allemaal zwaar onder de indruk van de perfecte organisatie en de vriendelijke vrijwilligers onderweg. Het is dan ook al de 68ste keer dat deze 4daagse georganiseerd wordt.

De volgende dagen zijn de tochten opnieuw prachtig. We lopen over het terrein van Het Loo. Er zitten een aantal bergen in het parcours en op dag 4 is dat de Ugchelse berg op de heide van Hoenderloo.
Op de vierde dag krijg ik mijn medaille uitgereikt van Jeanette. Ze geeft mij een hand en ik bedank haar vriendelijk voor alle goede zorgen. Hier geen Via Gladiola, geen toeschouwers of zingende burgermeesters. Wél 2 dames die iedere dag drrrrrropjes en schijfjes komkommer uitdelen.

Zo komt een eind aan een heel gezellige week. Een week die niet alleen bestond uit wandelen maar ook uit samen boodschappen doen en ontbijten en koken. De één had een leuke quiz meegenomen en de andere avond speelden we 30 seconds. De ander nam zijn ukelele mee en we zongen een lied over een tocht die je één keer in het jaar wil doen. Kortom het was een mooie week met Coby, Peter, Cees, Liesbeth, Ruud, Rense, Mimia, Marisa, Jacky en Tine.

Tine Vermeer