Hague Road Runners

De ochtendgroep van Annie

Als je geen avondmens bent, parttime werkt, zzp’er bent of met pensioen bent, kan meelopen met een ochtendloopgroep een leuke optie zijn. Zeker als je daarnaast graag de avonddrukte van de spits en de kantine wilt vermijden. Ik liep op een vrijdagochtend mee met de groep van Annie van Heiningen om eens even de sfeer te proeven, en meer te weten te komen over deze groep.

Langzaam druppelen de mensen tussen 09.15 en 09.30 uur binnen, zodat ik alvast even met de trainster kan praten.
Annie is al zo’n 23 jaar lid van HRR. Zij heeft in die tijd bij zowat alle trainers gelopen en daar de kunst afgekeken. Haar trainingen zijn grotendeels gebaseerd op die van trainer Ed Zijl en zijn bedoeld om je basistempo te verhogen. Dus ook als je wedstrijden wilt lopen, kunnen deze trainingen een goede aanvulling vormen.
Zelf geeft ze nu al meer dan vijf jaar training: in oktober 2018 vierde zij haar eerste lustrum. Ze kreeg toen een beker van haar lopers, met al hun portretten erop, iets wat ze ontzettend kon waarderen.
Annie geeft training op woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend, daarbij geassisteerd door assistent-trainer Han Elkerbout (en er zijn ook nog twee andere lopers van haar bezig om assistent-trainer te worden!). Het groepje zal op deze vrijdag niet al te groot worden, maar de woensdag ervoor zijn ze toch met een man/vrouw of vijftien op een prachtige voorjaarsachtige dag naar het strand gegaan. De woensdaggroep telt sowieso meer mensen dan de vrijdag- en zaterdaggroep. Ook de opkomst per groep wisselt, maar dat geeft niet. Wie zin heeft schuift die dag aan: niets moet, alles mag. Maar de training gaat altijd door, behalve als het glad is.
Als je naast deze drie trainingen de trainingen meerekent die ze voor zichzélf doet, dan loopt ze zes keer per week. Op de gekscherende vraag van een loper wat ze dan op de maandag doet, antwoordt ze kordaat: nou, de was en zo. Dat moet ook gebeuren! Kordaat lijkt ze me sowieso, en dat zal tijdens de training ook meermaals blijken.

Intussen is het tijd geworden om naar Clingendael te gaan en tussen de krokussen te gaan lopen. Zoals het voor Annie steeds een verrassing is wie er die dag bij zullen zijn, is het voor de lopers altijd een verrassing wat ze gaan doen. Ze werken namelijk niet volgens een schema.
Maar vergis je niet, het is wél opletten geblazen, want de hele trainingstijd, dus ook het lopen van en naar Clingendael, wordt gevuld met leuke opdrachten. Je gedachten laten afdwalen naar de belastingaangifte, je boodschappenlijstje of, in mijn geval, de opbouw van dit verslag is er even niet bij!

Zo had Annie bij het inlopen een variant op het ‘treintje’ bedacht (een rij vormen, en de achterste moet de rij inhalen), namelijk een kennismakingsvariant. In Clingendael doen we veel ‘verstopte intervaltrainingen’, zoals Annie die noemt. Haar ochtendgroepen kennen niveauverschillen (tussen de 22 en de 45 minuten op de 5 kilometer), maar dat wordt door de trainster heel slim ondervangen door veel variatie te bieden en iedereen op zijn of haar niveau te laten trainen. Een voorbeeld: in groepjes van twee wordt een ronde gelopen, de een gaat linksom, de ander die sneller is gaat rechtsom, totdat ze elkaar tegenkomen, en dan wordt er gewandeld, totdat ze elkaar weer tegenkomen. En ook doen we een paar estafettelopen met hetzelfde doel: iedereen aan zijn trekken te laten komen. Ik merk zelf wel dat ik mij een beetje aanpas qua tempo, maar dat is dus niet de bedoeling!

Tijdens de training is er voldoende gelegenheid om te kletsen en vertrouwen de lopers mij van alles toe over gebroken vingers, gelopen wedstrijden en de waardering voor hun trainster. Grappig vond ik het verhaal van een vrouw die door een vriendin min of meer werd meegesleurd om eens te gaan hardlopen. Het leek haar niets, maar inmiddels zit ze toch al zo’n 22 jaar bij de club! Zo gaat dat soms…
Soms is iemand onzeker, maar wordt dan onmiddellijk door de trainster gerustgesteld. Annie let erg goed op haar lopers, er ontsnapt maar weinig aan haar aandacht, mag ik proefondervindelijk vaststellen.

Dat ze na afloop dan ook vertelt dat ze alles minutieus bijhoudt om daar later op te kunnen terugvallen: wat ze gedaan hebben, wie er aanwezig was, resultaten van de coopertest waar ze aan meedoen, dat ligt helemaal in de lijn van mijn verwachting.

Naast inspanning is er ook tijd voor ontspanning. Twee keer per jaar ondernemen ze met z’n allen een cultureel uitje: een wandeling door het Westbroekpark onder leiding van een gids, een rondvaart met de Ooievaart, een high tea in Clingendael en een gidswandeling in kasteel Duivenvoorde met aansluitend een lunch in de Bollenschuur…

(lh)
Foto’s: Frans Martens (behalve de strandfoto’s)

———-
Er zijn verschillende redenen om mee te doen met een ochtendloopgroep. Past dit in jouw schema, probeer het dan gewoon eens!
Annie geeft trainingen op woensdag- en vrijdagochtend om 09.30 uur en op zaterdagochtend om 09.00 uur.
Maar ook op dinsdag- en donderdagochtend, van 9.30 tot 11.00 uur, is er de mogelijkheid om te trainen.

Er is een hardloopgroep o.l.v. Izaak Luteijn en een wandelgroep o.l.v. Carla van Beelen.

Op dinsdagochtend beginnen de wandelaars met een half uur core stability, verzorgd door Carla. Voor de hardlopers verzorgt Izaak dit op donderdagochtend.