Hague Road Runners

‘Conditio’ blaast 25 kaarsjes uit

Niet alleen HRR en de Club van 100 vieren dit jaar feest, ook de dinsdag- en donderdaggroepen hebben dit jaar een jubileum: zij vieren hun 25-jarig bestaan. Ik sprak enkele enthousiaste leden van deze loop- en wandelgroepen. Zij spreken met vuur over hun verleden, maar doen ook een belangrijke oproep voor de toekomst!

De dames in het gezelschap, Terry Roel, Carla van Beelen en Tineke Scheepmaker, maken al vanaf het begin deel uit van deze groepen, Nico van Wijk kwam er later bij. Met de fotoalbums op tafel praten zij honderduit.

‘Conditio’ werd op 2 april 1994 als een aparte club binnen HRR opgezet. Het was een loopgroep voor de wat oudere hardlopers, die tussendoor ook wilden wandelen, en daarnaast nog fietsen, zwemmen en aerobiccen om alle spieren te blijven trainen. Het wandelen werd serieus opgepakt: meteen werd een schema voor de Nijmeegse Vierdaagse opgesteld. Er was in die tijd nog geen officiële wandelclub bij HRR, want daarvoor moesten eerst de statuten worden veranderd. Dit kwam allemaal in een stroomversnelling toen de Atletiekunie eenmaal begon met het organiseren van cursussen voor wandeltrainers.
Maar: daarnaast ging een aantal ook nog trainen voor de CPC en de marathon. De hardlopers hebben leuke prestaties geleverd, zoals bij de Konmarathon en in New York, de 20 van Parijs en de Broløbet, tijdens de opening van de vaste verbinding van Denemarken met Zweden.

Ook nu nog zijn de groepen bedoeld voor mannen en vrouwen die niet meer werken, in deeltijd werken of er anderszins de voorkeur aan geven om ’s ochtends te gaan lopen. De naam ‘Conditio’ wordt inmiddels niet meer officieel gebruikt, de groepen zijn nu immers gewoon onderdeel van HRR, maar is in de wandelgangen nog wel eens te horen.

Concreet: op dinsdag- en donderdagmorgen is er een loopgroep onder leiding van Izaak Luteijn en een wandelgroep onder leiding van Jaap van Dijk en Terry. Op zaterdagochtend zijn er daarnaast ook nog de groepen sportief wandelen, onder leiding van Kiek de Vreught, en Nordic Walking onder leiding van Carla en Terry.
Het eerste halfuur wordt aan aerobics besteed: gewoon in de kantine, op matten. (Sommigen schijnen zelfs alleen voor aerobics te komen…).

Het is een bloeiende loop- en wandelgroep: het ledenaantal is gegroeid van ongeveer 30 personen (25 jaar geleden) naar ongeveer 80 personen tegenwoordig. De gemiddelde leeftijd is ook flink omhooggegaan, de meesten zijn 70+. Ook nu nog zijn er nog mensen die aan de HRR-timetrials meedoen, maar… mijn gesprekspartners laten weten dat zij graag méér hardlopers binnen hun gelederen willen hebben.
Denk je er als oudere hardloper wel eens aan om over te schakelen van ’s avonds lopen naar ’s ochtends lopen, bezoek dan gewoon eens een van de trainingen. “Iedereen die komt kijken raakt enthousiast”, zo klinkt het.

Conditio is ook een gezelligheidsclub. Elk lustrum is tot nu toe gevierd, soms uitbundig, met spelletjes als sjoelen, zaklopen en steppen, met een wandeltocht georganiseerd door Sonja, een speurtocht met foto’s van Jean, een fietstocht langs molens door Peter. Ook waren er uitstapjes naar o.a. Arcen, Berlijn en Parijs. De kerstlunches waren ook altijd een succes. Tegenwoordig zijn de vieringen iets bescheidener, maar daarom niet minder gezellig. Er wordt veel samen gedaan en er wordt veel lief en leed gedeeld.
(lh)
—————–
Overzicht van de trainingen:

Dinsdagochtend 09.30 – 11.00 uur Loopgroep o.l.v. Izaak Luteijn en Carla van Beelen, wandelgroep o.l.v. Jaap van Dijk en Terry Roel
Donderdagochtend 09.30 – 11.00 uur Loopgroep o.l.v. Izaak Luteijn en Carla van Beelen, wandelgroep o.l.v. Jaap van Dijk en Terry Roel
Zaterdagochtend 09.00 – 11.30 uur Sportief wandelen (intensief) o.l.v. Kiek de Vreught (NB: ook op woensdagavond, o.l.v. Cees Rip en Jos de Waardt)
Zaterdagochtend 09.15 – 11.30 uur Nordic Walking o.l.v. Carla van Beelen en Terry Roel (NB: ook een klein groepje op donderdagavond, o.l.v. Carla en Terry)