Hague Road Runners

Boek Het lot van Atalanta

Over stretchen met Pascal, loslopen met Sartre en afzien met Descartes

De mythische heldin Atalanta liep sneller dan haar schaduw en versloeg elke man in een hardloopwedstijd. Hoe zou het Atalanta vandaag vergaan? Topatleet Hanna Vandenbussche (1987) heeft met het boek ‘Het lot van Atalanta’ een filosofische kijk op hardlopen geschreven. In deze boeiende verkenning wisselt Hanna filosofische thema’s af met anekdotes uit haar eigen loopcarrière. De Belgische won vijf nationale titels in verschillende hardloopdisciplines.

Ze heeft als passie filosofie. Eerder schreef Hanna een proefschrift over zelfbedrog en zelfwaardering bij Descartes en Pascal aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven.

Het boek vormt een tegenwicht voor de hedendaagse wetenschappelijke en commerciële benadering van hardloopboeken en is met thema’s zoals verbeelding, emoties en vrijheid, een aanrader voor hardlopers die zich willen laten inspireren door filosofie. Ook voor de recreatieve lopers.

De benadering is vanuit een bijzonder perspectief. Als het ware gaan filosofen en atleten met elkaar in dialoog. Hanna reflecteert op toegankelijke wijze. Ze noemt welke filosofische theorieën van toepassing zijn op hardlopen.

De lezer volgt Hanna bovendien in een fictieve wedstrijddag. Met de filosofen als beschouwende gidsen neemt Hanna de lezer mee in hoe het is om een topatleet te zijn. Ze vertelt over haar sterke kanten, en is openhartig over haar twijfels en vragen. Het boek is bovenal leerzaam.

Dijon is haar stad. In de Bourgondische hoofdstad kon ze zich als loper én filosoof ontplooien. In plaats van een hoogtestage in Zwitserland of Kenia koos Hanna “voor een trainingsregime van lopen en filosoferen in de mosterdstad”. Het leverde haar in de filosofie en in het hardlopen goede prestaties op.

En Hanna weet hoe het is om een sterke marathon te lopen. In Praag liep ze 2:36 op de marathon. Ze had de Tsjechische hoofdstad bewust gekozen vanwege de ‘verstrooiingstechniek’ van Montaigne. De marathon vond namelijk plaats in onder andere het historische stadscentrum. Door tijdens de marathon de aandacht te brengen op prachtige bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug en de Sint-Vituskathedraal werd de druk bij haar verlicht om te voldoen aan de limiet voor het WK 2019.

Ze slaagde en mocht naar Doha. “Het werd uiteindelijk de mooiste marathonervaring die ik ooit heb beleefd.”

We zijn blij dat Hanna haar tips voor de deelnemers van de Rotterdam marathon met ons wilde delen (klik hier). Top! In aanloop naar Rotterdam is stretchen met Pascal, loslopen met Sartre en afzien met Descartes zeer geschikt.

Tim Baas

Het lot van Atalanta – Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen
Uitgeverij Houtekiet
206 bladzijden