The Hague Road Runners

Acties ledenwerving 2019

Bekijk hier de video:

Klik op de afbeelding om de video te bekijken

Het zal je de laatste tijd niet zijn ontgaan: veel nieuwe gezichten in de kantine en vast ook in je eigen groep. Graag geven we je meer achtergronden en feitjes hierbij: welke wervingsacties heeft HRR ondernomen? Hoeveel aanmeldingen hebben we gekregen voor de Beginnerscursus en de CPC-training? Zijn er ook mensen afgehaakt? Wat is de gemiddelde leeftijd van de nieuwe lopers? Ook hebben we wat ‘droge’ cijfertjes in een leuke video verwerkt!

Beginnerscursus
Als eerste was er in het najaar de Beginnerscursus: een training voor startende lopers op de zondag.
De werving bestaat uit drie onderdelen waarvan de ledenmailing, met de vraag of zij mensen kunnen aanbrengen, de belangrijkste is. Verder gaat er een persbericht uit dat meestal tot plaatsing leidt in enkele buurtkrantjes. En tenslotte zijn er de sociale mediakanalen en de website. Flyeracties bleken in het verleden nauwelijks iets op te leveren.

Er waren 30 aanmeldingen. Daarvan waren 8 lopers al lid van HRR: zij gebruikten de beginnerscursus om weer aan te kunnen haken na blessure of lange afwezigheid. De andere lopers zijn bij HRR terechtgekomen via de website of via via.

De groep bestond voor 70 procent uit vrouwen, dit is al tien jaar de gebruikelijke opbouw. De oudste deelnemer is 61 en de jongste 28, de gemiddelde leeftijd is 46.
Meteen na de start hebben 3 mensen besloten niet door te gaan, deze zijn niet opgenomen in de groep van 30. De reden was een te optimistische indeling van de agenda. Gedurende het traject zijn er ook 3 mensen afgehaakt; 2 om agendatechnische redenen en 1 om gezondheidsredenen die buiten de training lagen. Niemand heeft moeten afzeggen vanwege overbelasting.

De lopers hadden verschillende doelstellingen. Over het algemeen is leefstijlverandering een belangrijke drijfveer. Wat betreft resultaatsdoel wilde iedereen op een veilige manier 5 kilometer kunnen lopen. Sommigen geven hieraan een vervolg met de 10 kilometer tijdens de CPC in 2020. Vanuit voorgaande jaargangen weten wij dat zo’n 80 procent doorgaat als lid bij HRR of als deelnemer aan de CPC-trainingen.

CPC-training 2019/2020
Na het succes van de Beginnerscursus zijn acties ingezet voor het werven van lopers voor de CPC-training.
Er werden 15 persberichten verzonden aan totaal 15 redacties van streekkranten en sites die activiteiten in de regio Den Haag plaatsen. Dat resulteerde in een aantal publicaties.

Daarnaast werd geadverteerd op Facebook. We bereikten 2300 mensen, kregen 48 reacties (ook likes en dergelijke) en 32 personen klikten door naar de informatie op de aanmeldpagina. Ook hier was de grootste groep vrouw en tussen 35 en 44 jaar. Van het totale bereik kwam 48% uit Den Haag.

Bij de eerste training op 30 november waren 20 lopers aanwezig. Vier daarvan gaven zich op voor de 5 km, 10 lopers voor de 10 km en 6 lopers voor de 21 km.
Mark Diemèl, Willem van Prooijen, Marty Messerschmidt, Barbara van Gessel en Ben van Kan waren erbij als trainers.

Er komen iedere week nog een aantal lopers bij, zodat we waarschijnlijk weer rond de 50 deelnemers zullen hebben.

Robert Ficker, Helma van den Berg