Van sprint naar duurloop: Mirja doet mee met de CPC (1)

Van sprint naar duurloop: Mirja doet mee met de CPC (1)

Mirja BanekeMirja Baneke is kortgeleden begonnen met hardlopen en is net begonnen aan de CPC-trainingen die door de Hague Road Runners worden georganiseerd. We volgen Mirja tot aan de CPC op 10 maart.

Wat is je sportachtergrond?
Ik heb ca. 15 jaar aan atletiek gedaan, van mijn 11e tot mijn 25e. Toen deed ik vooral sprint, verspringen, hoogspringen, hordelopen. Daarna heb ik een paar jaar geroeid. Na mijn 30e heb ik vooral in de sportschool gesport (aerobics). Ik heb vorig jaar een half jaartje zelf wat aan hardlopen gedaan, maar dat was sporadisch, met zo’n app (Runkeeper) om 5 km te leren lopen. Bij die 5 km ben ik nooit aangekomen… Ik vond het gewoon niet leuk genoeg. Oh ja, ik heb ook nog 3 jaar aan salsadansen gedaan, maar ik weet niet of je dat als sport kunt kwalificeren.

Hoe kwam je op het idee om aan de CPC-trainingen mee te doen?
Die mogelijkheid werd aangekondigd bij de beginnershardloopgroep, als mogelijk vervolg. Die beginnersgroep was een tip van een vriendin van mij. De CPC-trainingen leken me een mooie manier om te kijken of ik het hardlopen leuk zou blijven vinden. Bovendien werk je ergens naar toe, net als bij de beginnersgroep (de 5 km Dobbeloop), en dat spreekt me erg aan.

Hoe is de eerste CPC-training gegaan?
Mijn eerste CPC-training was donderdag 13 december. We waren met een grote groep mensen die allemaal de 10 km willen gaan lopen. Het was een relatief rustige training (de kern was 2x 8 min. DL3 + 4 min dribbelen), maar we gingen met een deel van de groep te hard de eerste 8 min., waardoor het toch behoorlijk hijgen werd. De tweede 8 min. zijn we wat rustiger gaan lopen en toen ging het wel lekker. Ik vond de 5 km Dobbeloop best zwaar eerlijk gezegd, dus ik ben benieuwd hoe het met de 10 km zal gaan. Een aandachtspunt bij mij is namelijk dat ik de neiging heb om te hard te starten (vanuit mijn sprintachtergrond) waardoor het na een paar km nogal afzien wordt (puur op karakter doorgaan en steeds denken: waarom doe ik dit in godsnaam ). Ik wil daarom graag beter leren doseren, en constanter, meer ontspannen en makkelijker leren lopen, ook als de afstand wat langer wordt.

Wat is je precieze doel?
Mijn doel is om de 10 km op de CPC met plezier te lopen in een redelijke tijd. Zo rond het uur zou heel mooi zijn!

Heb je verder nog opmerkingen?
Ik vond de beginnerscursus heel leuk om te doen. Het was een gezellige groep, met enthousiaste trainers en prachtige looproutes door de duinen. Als je begint verwacht je het niet, maar na 3 maanden loop je toch maar mooi 5 km binnen een half uur. Dat het zo leuk was, was voor mij ook een belangrijke reden om door te gaan bij HRR met de CPC-trainingen.

Mirja Baneke staat linksboven

Zie ook: CPC-trainingen muzikaal van start