Running Blind clinic bij HRR

Running Blind clinic bij HRR

Op zaterdag 23 maart vond bij HRR en in park Clingendael een ‘Running Blind’ clinic plaats onder leiding van Henri van Geffen, initiatiefnemer Running Blind Den Haag, en zijn vrouw Rita, die een visuele beperking heeft. De ochtend werd georganiseerd door voorzitter Marcel en ook trainer Michel verleende zijn medewerking.

Doel is om als HRR voorbereid te zijn op een eventuele toegenomen vraag vanuit visueel beperkte mensen met een loopambitie om ook bij onze club en in onze omgeving te kunnen trainen. Running Blind Den Haag is weliswaar al goed ingebed bij Haag Atletiek, maar Den Haag is groot en als er op meerdere plekken in Den Haag een aanbod is, dan kan dit drempelverlagend werken, ook met het oog op het reizen.

Running Blind

Na een kennismaking en introductie op de club ging een groep van 8 HRR-lopers op weg naar Clingendael. De warming-up bestaande uit arm- en beenoefeningen werd met de ogen dicht gedaan. Je merkt dan dat het een stuk lastiger is om je evenwicht te bewaren. Vervolgens ging de daadwerkelijke clinic van start. De lopers konden eerst geblinddoekt ervaren hoe het is om niet te kunnen zien en toch met een buddy, verbonden door een rood lint, een parcours te lopen. Eerst werd er gewandeld, vervolgens gedribbeld… en zelfs een stukje gelopen. Dat was erg spannend, en had ook een lichamelijke uitwerking: sommige lopers meldden dat ze echt anders liepen, meer verkrampt. In een notendop komt het neer op vertrouwen en de controle loslaten. Vervolgens wisselden de lopers van rol. Ook het buddyschap was een heel nieuwe ervaring. De groep had hiertoe op de club al wat handreikingen gekregen en eerder hadden de deelnemers ook al wat korte introductiefilmpjes bekeken.
(Goede) instructies geven luistert nauw en vergt een bijzondere alertheid van de buddy, die dan ook een extra goede conditie moet hebben.

Na afloop werd er nagepraat onder het genot van een broodje en heerlijke courgettesoep van de kantinemedewerkers.

Enkele reacties vanuit de groep: “Moeilijker dan ik van tevoren had gedacht”, “Een bijzondere ervaring”, “Zou super zijn als er bij de HRR een samenwerking met Running Blind ontstaat”.

Er wordt nog gezocht naar een goede vorm om toekomstige lopers met een visuele beperking in de club in te bedden. Ook wordt gekeken hoe de buddy’s van vandaag, en andere buddy’s in spe, in de tussentijd meer ervaring kunnen opdoen.

Er zal binnen enige tijd nog een clinic worden georganiseerd. Mocht je willen aansluiten, stuur dan gauw een berichtje aan Marcel Kamsteeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *