Hoe is het met… Marjolein Lutter?

Hoe is het met… Marjolein Lutter?

De tijd gaat snel, erg snel. En soms als je buiten wandelt of traint, plopt de vraag op: “Hoe is het met?”. In deze rubriek geeft een clublid steeds het stokje door aan een ander clublid, aan wie hij of zij iets wil vragen.

Marjolein Lutter

Ook al denk je veel mensen te kennen in onze club, Barbara van Gessel legde de link voor deze rubriek naar Marjolein Lutter. En die kende ik nog niet. Natuurlijk is ze sportief, ze traint immers bij de HRR. Maar wie is ze? Daarbij is Google dan altijd fijn. En dan zie je dat ze Cultureel Maatschappelijk Vormer is en personal trainer. Hoe zou het met haar gaan in deze coronatijd?

Eerst maar de hamvraag: hoe is het nu met je?

“Naar omstandigheden goed, ik ben gezond en mag niet klagen. Corona heeft wel impact op mijn werk. Lesgeven aan groepen zit er nu niet in. Daardoor word ik financieel getroffen. Gelukkig heb ik voor corona in loondienst gewerkt, waardoor ik sociale zekerheid heb opgebouwd. Dat is mijn redding geweest. Maar de situatie geeft ook nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. Zo heb ik onlangs een vrijwilligersactie ‘Ploggen’ voor NLdoet georganiseerd. Ploggen is een combinatie van joggen en ‘plocka’, Zweeds voor afval oprapen.”

Barbara hoopte ook dat je meer kunt vertellen over de yogawandelingen die je organiseert.

“Daar vertel ik graag over. Het idee voor yogawandelingen ontstond vanuit mezelf. In de lockdown ging ik steeds vaker wandelen voor de ontspanning en (her)ontdekte ik hoe fijn het is om te wandelen in de natuur. Ik ging vaak naar het Haagse bos omdat ik daar vlakbij woon. Daarnaast miste ik ook de yoga. Voor corona gaf ik 3 keer per week yoga. Tijdens een van die wandelingen ben ik daarin yogaoefeningen gaan integreren. Dat beviel goed. Ik wilde dit delen met anderen en ik vind het ook leuk om mensen te activeren. Ik heb toen een bericht op social media geplaatst. Nu ga ik iedere donderdag om 12.00 Yogawandelen in het Haagse bos. Soms wandelen we voor een goed doel. Laatst liepen we voor Cliniclowns. Je kan je aanmelden via mijn Facebookpagina of Instagramprofiel. Kosten € 10. Meestal lopen we met 4 personen (exclusief instructeur). Als we met meer zijn dan maak ik subgroepen, geheel volgens de coronaregels.”

Wat is het mooiste wat je bereikt hebt?

”In 2019 wilde ik mijn oude beroep weer oppakken: Culturele en Maatschappelijke Vorming, waar ik voor gestudeerd heb. Ik ben toen voor de Bibliotheek Den Haag gaan werken als Programmaleider Basisvaardigheden en Taal. De bibliotheek heeft een educatief programma op het gebied van basisvaardigheden. Mensen kunnen in de bibliotheek bijvoorbeeld informele taalcursussen volgen om hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Of cursussen om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Ik organiseerde de taaltrainingen. Het was een tijdelijke opdracht. Het was een mooie kans en ik ben er trots op dat ik deze stap heb gezet. Ik wil graag verder in dit werk.”

Wat is voor jou de ideale combinatie van CMV-werk en ander werk?

“De ideale baan is voor mij een baan als cultureel maatschappelijk vormer. Ik zou bijvoorbeeld graag betrokken willen zijn bij een educatief project voor een bepaalde doelgroep. De doelgroep maakt mij niet zoveel uit. Dat kunnen volwassenen zijn of scholieren of kwetsbare groepen. Voor 24-32 per week. En daarnaast misschien nog 2 à 3 uur per week lesgeven bij een sportschool.”

Waar verheug je je op als de coronacrisis voorbij is?

“Eerder zou ik zeggen: alles wat je maar kan vieren, gaan we vieren. Dat gevoel is een beetje weggeëbd. Het duurt te lang. Ik mis de gewone dingen zoals verjaardagen. De coronaregels gaan ten koste van de spontaniteit. Met Moederdag bijvoorbeeld, wilde ik langsgaan bij mijn moeder maar dan moet je eerst overleggen met je broer en zus.”

Aan wie wil Marjolein de ‘Hoe gaat het met je’-vraag stellen?

“Dat is Niels Franken. Hij loopt af en toe met mijn man Rutger en dan vang ik ook weleens wat verhalen op. Zo weet ik dat er binnenkort een verandering in zijn leven gaat optreden met privégevolgen en gevolgen voor zijn werk. Daar ben ik wel benieuwd naar.”
Noot van de redactie: Helaas lukte het Niels niet om in zijn drukke agenda tijd te maken voor een interview. Het is dus nog even spannend wie we volgende keer spreken. Blijf ons volgen via HRR Magazine/website/sociale media.

Helma van den Berg

Naam: Marjolein Lutter
Leeftijd: 44 jaar
Werk: Cultureel maatschappelijk vormer. Daarnaast is ze groepsfitnessinstructeur. Nu is ze werkzoekend en beschikbaar voor Sociaal Cultureel Werk.
Lid HRR: sinds september 2013
Traint bij: Ed Zijl, net zoals haar man Rutger. Ze hebben elkaar daar ontmoet, en ze hebben 2 Road Runners liefdesbaby’s.
Houdt van: sporten, (kookboeken) lezen, musea, kunst.