Hardlopen is geluk

Hardlopen is geluk

Medewerkers CPC stand 2015Aristoteles, een grote wijsgeer uit de derde eeuw voor Christus, heeft  in zijn Ethica het doel van het leven beschreven.  Hij noemt dat: Telos.   Telos betekent zowel doel als geluk en je wordt heel gelukkig wanneer je streeft naar zelfverwerkelijking.   Als je iets doet, doe het dan zo goed mogelijk met alles wat je hebt.  Je komt in een flow en vergeet jezelf en de tijd.   Hij, de grote Ari, kwam tijdens het wandelen met vrienden in de flow.  Hij wandelde alleen met de welgestelden, want de ambachtslieden, de slaven en de vrouwen hadden helaas geen tijd om te groeien en daardoor  gelukkig te worden;  zij moesten zorgen, bouwen en sloven.

Afgelopen zondag was de 41 ste editie van de CPC.  Ik stond,  met drie andere wandelaars van de club, bij de stand van de HRR op het Malieveld.  Daar kon iedereen zijn tas kwijt en wat eten en drinken.  En ik  kon goed zien wat Ari bedoelde met zijn streven naar zelfverwerkelijking.
Tijdens het hardlopen probeert iedereen zijn of haar persoonlijk record te verhogen. Als dat gelukt is, komen ze diep in het zweet en heel gelukkig naar de stand.  De flow is duidelijk aanwezig.  Hardlopers vergeten zichzelf en de tijd en wanneer ze weer bij zinnen komen tijdens het hardlopen,  krijgen ze het moeilijk.  Naderhand zijn ze heel tevreden over hun prestatie en storten ze zich massaal op de bananen, appels en de suikerinjecties van de marsen en de snickers.  Sommigen hoor je ook gelukzalig zeggen: “Nu mag het, want ik heb voldoende calorieën verbrand.” Ze vertellen elkaar hun ervaringen en pr’s en verhogen de temperatuur bij de stand met minstens tien graden. En ze zien er allemaal bezweet en gelukkig uit. Dat laatste vooral. Ze zijn blij met hun prestatie en groeien daardoor.

Dat is nou precies wat Ari bedoelde met zijn Telos.  Gelukkig mag tegenwoordig  iedereen proberen  in de flow te komen.  Ik zie het gebeuren tijdens de  CPC.  Ik ben erbij en ik kijk ernaar en alleen al door het zien van al die blije koppies kom ik  een beetje in een flow.  Bedankt Ari.  We hebben nog steeds veel plezier van jouw ideeën.

Ineke Mathot