Coronaproof loopwedstrijd: de proef op de som

Coronaproof loopwedstrijd: de proef op de som

Een hardloopwedstrijd coronaproof organiseren. Hoe gaat dat? Redacteur Tim Baas deed mee aan een prestatieloop in Schoonhoven.
Er gaat ook het komend najaar vanwege Covid-19 een rode streep door de grote lopen zoals de Dam tot Damloop en de Rotterdam Marathon. Op een kleinschalig niveau kunnen wel hardloopwedstrijdjes worden georganiseerd.
Bijvoorbeeld op zondag 6 september organiseerde AV Avantri (uit Schoonhoven) de Nazomerloop. Het evenement onder de rook van Gouda bestond uit onder andere een 5 en 10 kilometer prestatieloop. De organisatie had gekozen voor een timetrial opzet.

Maatregelen
Vooraf waren de deelnemers goed geïnformeerd over de genomen maatregelen. Alleen een voor-inschrijving was mogelijk. Per afstand konden maximaal 100 deelnemers meedoen. De start van ieder onderdeel was verspreid over de middag.

Het verzoek was om niet eerder dan een half uur voor de start op de atletiekbaan te verschijnen. Door het kleine deelnemersaantal kon vlak voor de start in alle rust het startnummer worden opgehaald. Bovendien ontbrak het gebruikelijke gedrang bij de start.

Andere maatregelen waren onder meer tafels met desinfectie, aanpassing van het parcours (geen rondje over de atletiekbaan) en speciale looproutes in het clubhuis.

Individueel startvak
Zo’n vijf minuten voor het eerste startschot stelden de deelnemers zich in rijen van drie gedisciplineerd op in individueel toegewezen startvakken. De 1,5 meter tussen de deelnemers bleef op de atletiekbaan goed gehandhaafd.
Iedere deelnemer had vooraf een geschatte looptijd opgegeven. De startvakken waren ingedeeld op basis van deze verwachte eindtijd.

Speciale startprocedure
De startprocedure was op basis van de snelste looptijden ingedeeld. De rapste drie lopers mochten als eerste weg. Om de 10 seconden (met steeds een nieuw startschot) vertrokken vervolgens weer drie deelnemers.
Eerst vertrokken de lopers met startnummer 400, 401 en 402, vervolgens 403, 404 en 405, enzovoort. De hele start duurde ongeveer 5 minuten. Ik had startnummer 415 en stond op de zesde startrij.

Prestatieloop
De loop verliep goed. Het eerste deel hadden we op de dijk bij Schoonhoven wind tegen. Na ongeveer 5 kilometer keerde de wind in het voordeel van de lopers. Gelukkig kon ik versnellen en keerde op de atletiekbaan terug in een tijd van 37.50. Het voelde als een echte timetrial door vooral in mijn eentje te hebben gelopen.

Het voelde goed om na lange tijd weer aan de start te verschijnen van een wedstrijd.
Na afloop was dat het gespreksonderwerp. Complimenten aan AV Avantri voor de prima (coronaproof) organisatie.

Tim Baas
Foto: John Wijntjes